back to top
KezdőlapFormula 1"Eltitkolt" előzésen (is) múlt Mika Häkkinen második vb-címe (videóval)

„Eltitkolt” előzésen (is) múlt Mika Häkkinen második vb-címe (videóval)

-

25 éve rendezték az első Maláj Nagydíjat, amelyen Michael Schumacher szenzációs visszatérése és a Ferrari majdnem kizárása mellett történt egy kevésbé hangsúlyos, ám az 1999-es világbajnoki cím szempontjából kulcsfontosságú mozzanat is.

25 évvel ezelőtt ezen a napon, október 17-én rendezték az első Forma–1-es Maláj Nagydíjat, és mivel a szepangi pálya az 1999-es idény utolsó előtti helyszíneként debütált a versenynaptárban, a világbajnoki címekért zajló csata hajrájának is részesévé vált. Matematikailag még négyen, Mika Häkkinen (62 pont), Eddie Irvine (60 pont), Heinz-Harald Frentzen és David Coulthard lehettek világbajnokok a pilóták között, míg a konstruktőrök pontversenyében a McLaren (110 pont) harcolt a Ferrarival (102 pont).

A valóságban persze már Häkkinen és Irvine csatájára korlátozódott az egyéni küzdelem is – Coulthard és Frentzen ki is szállt belőle a maláj verseny után –, hiszen akkoriban 10 pont járt egy győzelemért, a Jordan német, illetve a McLaren skót versenyzőjének esélyei így igencsak halványnak tűntek (pláne, hogy a Ferrari és a McLaren volt a két leggyorsabb autó, a Jordan pedig végül sem Malajziában, sem Szuzukában nem bizonyult elég jónak ahhoz, hogy a felvegye ezzel a két csapattal a versenyt).

Embed from Getty Images

Az 1999-es Maláj Nagydíj első három helyezettje 

Irvine esélyeit eközben növelte, hogy a Maláj Nagydíjon tért vissza kettős lábtöréséből az 1999-es szezont valószínűleg már kiülni szándékozó, Luca di Montezemolo Ferrari-elnök által azonban autóba parancsolt Michael Schumacher, aki az időmérőn mindenkit elhomályosított, majd a versenyen remekül játszotta a hátvédet, és csapattársát kétszer is elengedve megnyerette Irvine-nal a versenyt. Ezzel az ír átvette a vezetést a pontversenyben és 4 pontos előnnyel várhatta a szuzukai finálét, miközben Häkkinen a 3. helyre hozta be a McLarent.

Japánban végül a finn pilóta nyert, amivel Irvine helyezésétől függetlenül világbajnok lett – a Ferrari versenyzőjének a második hely is kevés lett volna, mert pontegyenlőségnél is Häkkinen a világbajnok –, így a szezonzárót a pole-ból kezdő, majd a második helyen végigautókázó Schumachert nem kérték Irvine elengedésére. Ám teljesen más lett volna a helyzet, ha nem történik meg az a Maláj Nagydíj utolsó előtti körében, ami megtörtént, és amiről nézők milliói úgy, ahogy van, le is maradtak.

A malajziai futam hajrájában Häkkinen ugyanis csak a 4. helyen haladt, az utolsó dobogós pozíciót elfoglaló Johnny Herbert pedig hősiesen tartotta őt maga mögött a Stewart-Forddal. A három héttel azelőtt a nürburgringi káoszfutamot megnyerő brit gumijai azonban vészesen fogytak, két és fél körrel a leintés előtt Herbert pedig hibázott a pálya középső részén, aminek köszönhetően Häkkinen rátapadt, majd az utolsó kanyarban kifékezte őt.

Mindezt azonban a világszerte sugárzott nemzetközi adás nézői nem láthatták, a malajziai rendező és a maláj operatőrök ugyanis botrányosan gyengén teljesítettek – például Schumacher második elengedési manővere sem volt meg, helyette az üres pálya viszont igen –, ezért éppen azt nézhettük, ahogyan Frentzen körözget. A 2002-es szezon után megszüntetett F1 Digital adásának fizetős nézői azért legalább nem maradtak le Häkkinen és Herbert párharcáról, miként a foghíjas lelátókon ülő nézők sem, utóbbiak közül valaki pedig tavaly feltöltötte az előzésről készített amatőr felvételét a Redditre:

Malaysian GP 1999 – Crucial Hakkinen overtake for the Championship who was never shown on TV
byu/kermvv informula1

Már akkor is lehetett sejteni, hogy az utolsó pillanatos előzésnek később nagy szerepe lehet, és végül lett is, hiszen amennyiben Häkkinen a 4. helyen ért volna célba Malajziában, Irvine 5 pontos előnnyel várhatta volna a szezonzárót. Ebben az esetben pedig Häkkinen hiába nyer Szuzukában, a Ferrari félreállította volna Michael Schumachert a második helyről, az ír versenyző pedig megnyerte volna a vb-t.

Hogy ennek a Ferrarinál nem feltétlenül mindenki örült volna, arról testvéroldalunkon ITT írtunk korábban, arról pedig ITT, hogy a maranellóiak hogyan bukhatták volna el az esélyt mindkét vb-címre már a Maláj Nagydíj után felmerült szabálytalansággal.

Óriási botrány lehet kirobbanóban a Forma–1-ben