back to top
KezdőlapFormula 1Mit veszítenek Hamilton távozásával a Mercedes mérnökei? – egyikük elárulta

Mit veszítenek Hamilton távozásával a Mercedes mérnökei? – egyikük elárulta

-

A Mercedes egyik rangidős mérnöke elmondta, mérnöki oldalról mit veszítenek Lewis Hamilton távozásával.

Ahogy telnek a hetek az idei évből, úgy kerül közelebb a szakításhoz Lewis Hamilton és a Mercedes F1-es istállója, hiszen a hétszeres világbajnok az idei Abu-dzabi Nagydíjon szerepel utoljára annak a csapatnak a színeiben, amellyel 6 világbajnoki címet nyert. A jövőre már a Ferrarinál versenyző klasszis természetesen hagy maga után űrt a brackley-ieknél, de hogy mekkorát, azt kívülről nehéz megítélni. Andrew Shovlin, a csapat mérnökigazgatója azonban nyújtott némi betekintést abba, hogy mérnöki oldalról mekkora Hamilton hozzájárulása.

„Hiányozni fog a személyisége, mert jó móka vele a közös munka. A versenytempója elképesztően jó, de amit a csapathoz hozott, az a kiemelkedő sebessége és a jó érzései arról, hogy mire van szüksége az autónak. Nagyon jó abban, hogy kiemelje, mik az autó gyengeségei” – idézi a RacingNews365 Shovlint.

Hamilton megválthatja a halhatatlanságot, ha bajnok lesz a Ferrarival?

Amellett azonban, hogy Hamilton nagyon jó abban, hogy a segítségével a csapat megfelelő beállításokat találjon, a mérnök nem tudta pontosan megmondani, hogy a technikai gárdának mi fog hiányozni a 39 esztendős brittől. „Nehéz megmondani, hogy specifikusan mi az, ami mérnöki szempontból hiányozni fog [a távozásával] amellett, hogy van ez az ösztönös érzése arról, hogy mit csinál az autó és a gumik. Ez nagyon értékes, amikor az ember felhasználja a fejlesztési folyamatokban.”

Lévén már a BAR-os időkben is az istálló tagja volt, Shovlin több világbajnokkal, név szerint Jenson Buttonnal, Michael Schumacherrel és Nico Rosberggel is dolgozott már együtt, előbbi kettőnek versenymérnöke is volt. Az első Mercedestől távozó hétszeres világbajnokkal kapcsolatban Shovlin egy 2021-es podcastbeszélgetésben azt emelte ki, hogy nagyon jól felismerte azokat a dolgokat, amelyek gyorsabbá tehetik őt a pályán, és folyamatosan arra kérte a mérnökeit, hogy „dolgoztassák meg”, miközben vezet. Ezzel együtt a hosszú távon is érzékelhető hozzájárulása inkább a pályán kívül volt tetten érhető.

Leclerc ugyanolyan hozzáállással készül Hamiltonra, ahogy Vettel ellen is versenyzett