back to top
KezdőlapFormula 1Leclerc vette át a vezetést Monacóban, de Hamilton ott van a sarkában

Leclerc vette át a vezetést Monacóban, de Hamilton ott van a sarkában

-

Charles Leclerc nagyon magabiztosan végzett az élen a Monacói Nagydíj második szabadedzésén, de Lewis Hamilton megmutatta, hogy azért a folytatásban sem dőlhet hátra.

A Monacói Nagydíj második szabadedzését már nem hátráltatta piros zászlós megszakítás, így valamivel pontosabb képet kaphattunk az erőviszonyokról, mint az első tréning után. Az első 20 percben még nem kerültek elő a lágy gumik, a mezőny nagy része a közepes keveréken, Max Verstappen, a két RB és Oscar Piastri pedig a kemény Pirelliken körözött.

Miként az Monacóban lenni szokott, ahogyan a pilóták egyre inkább felvették a ritmust, úgy javultak a köridők, egy valaki pedig látványosan jól érezte magát az autójában. Ez a valaki Charles Leclerc volt. A Ferrari hazai pályán versenyző pilótája tetemes előnnyel utasított maga mögé mindenkit az első 20 percben, végül pedig 1:11.573-as idővel közel egy teljes másodperccel előzte meg Lewis Hamiltont.

Verstappen a kemény gumi ellenére az időmérő-szimulációk előtt a 3. helyen állt (1,1 másodpercre Leclerc-től), míg mögötte Sainz, Piastri, Alonso, Norris, Stroll, Russell és Gasly volt az első tíz sorrendje.

A monacói pálya eközben továbbra is többeket megtréfált: Pérez az első mért körében a Massenet-kanyarban koccolta le a falat, míg Stroll, Norris és Cunoda a 15-ös kanyar korlátját súrolta, Sargeant pedig az utolsó kanyar kigyorsításán koccolt egyet.

A lágy gumik elsőként Alex Albon autójára kerültek fel, aki 1:12.4-gyel a második helyre ugrott fel, majd jött Pérez, és 1:12.3-mal letaszította őt onnan. Verstappen ezután már 1:11.8-at ment, de Leclerc közepes gumis idejére ő sem volt veszélyes. Nem úgy a monacói, aki három lila szektort repesztve 1:11.278-ra szorította le a lécet.

Mivel több kör is volt a lágyakban, bőven változott még a sorrend – Albon javított és megelőzte Pérezt, majd Alonso jött fel a 3. helyre, de hátránya közel 9 tizedre rúgott Leclerc-hez képest. Stroll tizeden belül sorolt be Alonso mögé.

Kaptak a korlátok rendesen:

Norris 1:11.9-cel a harmadik helyen kezdett, majd Alonso 5 tizeden belülre kerülve előrejött másodiknak. Pérez eközben szenvedett, és 3. mért körében sem tudott 8 tizeden belülre kerülni Leclerc-hez képest. Furcsa módon Sainz sem villogott és elsőre csak 1:12.2-t ért el, azaz éppen, hogy 1 másodpercen belül volt a csapattársához viszonyítva.

A szintén javítani igyekvő, csapattársához hasonlóan az autó pattogására panaszkodó Verstappen az alagút előtt lekoccolta a falat, majd inkább kiállt a bokszba, míg Leclerc kétszer egymás után is lila első szektort autózott, de mindkétszer belehibázott a második szektorba, így mindkétszer elvette a gázt. Sainz viszont sikeresen javított és 1:11:9-cel az 5. helyre lépett előre.

Leclerc előnye végül azonban nem lett akkora, mint az kinézett, az első edzésen első helyen végző Lewis Hamilton ugyanis összerakott egy remek kört, és mindössze 0,188 másodperccel lemaradva megkaparintotta a második helyet.

Az utolsó bő húsz perc szokás szerint versenyszimulációkkal telt, amely során azért láthattunk még rontásokat – Gasly agresszívan odaverte az Alpine-t a 15-ös kanyar kijáratán a korlátnak, Leclerc pedig meglátogatta az egyes kanyar bukóterét.

Oscar Piastri, az RB és a Sauber versenyzői nem tették fel a lágy gumikat a második edzésre, így az ő eredményeiket ennek tudatában kell kezelni.

A Monacói Nagydíj második szabadedzésének végeredménye: