back to top
KezdőlapFormula 1Meggyalázott hagyományok? A pilóták fintorognak a monzai változtatások miatt

Meggyalázott hagyományok? A pilóták fintorognak a monzai változtatások miatt

-

Monzában több változtatást végrehajtottak a pályán az idei versenyre, ami az F1-es versenyzők többségének nem tetszik.

Az első sikánnál kicsit átalakították a vonalvezetést, de az F1-es versenyzőket jobban bosszantja, hogy a második és a harmadik sikánnál (utóbbi nem a klasszikus lassító, hanem az igen tempós Ascari) új kerékvetőket telepítettek. A veterán Daniel Ricciardóra „nem tettek jó benyomást”, mert „ez elvett valamennyit a pálya arculatából.”

„A kerékvetők egyedivé teszik a pályákat, de most némelyiket teljesen laposra cserélik, mint ahogy a második sikánnál tették. Korábban egy vékony aszfaltcsík és kavicságy volt mögötte, és mindig arra törekedtünk, hogy a kerékkel kicsit ráhajtsunk arra a kis aszfaltos részre, és kihasználjuk a pálya teljes szélességét. Régi vágású, rázkódást okozó kerékvető volt, de eltüntették” – mondta, nem leplezve a csalódottságát.

„Azt hiszem, egyesek nem értékelik eléggé a rázóköveket és azt, hogy mit adnak hozzá egy pályához. Másnak érezzük, más az arculata, máshogy állunk hozzá.”

Hamilton a lehetséges utódjáról: Épp ideje, hogy a fiatalok jöjjenek az öregek helyett

„Sok modern pályára megyünk, amik szórakoztatók, de ha megtartjuk a régi pályákat, tartsuk meg őket a régi stílusukban. Amiatt aggódom, hogy ez megváltozik.”

Mások is egyetértettek vele, például Alexander Albon, vagy a szintén jónéhány szezonnyi rutinnal rendelkező Kevin Magnussen. „Ez a pálya egyike azoknak, amelyeken tényleg úgy érezzük, Forma-1-es versenyen vagyunk. Az új helyszínek is pompásak, de érződik rajtuk, hogy új helyszínek a Forma-1-ben, míg itt úgy érezzük, mintha visszautaznánk az időben, és ezt élvezem. Remélem, Monzát olyannak érezzük majd, mint korábban. Sokszor az apró módosítások miatt veszít egy pálya a hangulatából” – idézte a Haas pilótáját az Autosport. ewis Hamilton nem akart véleményt nyilvánítani, mielőtt újra vezet Monzában.

Azt nem tudni, a versenyzést, a másik autó követését hogyan befolyásolják a változtatások, de George Russell kiemelte, hogy az Ascarinál alkalmazott új megoldás új problémákat szülhet. „Egyedi fotók alapanyaga volt, hogy a kanyaron átsuhantunk, miközben a belső kereket épphogy ráhelyeztük a vízelvezető árkokra. Most már teljesen sima lesz a kerékvető, így a pilótáknak lehetősége nyílik levágni a kanyart” – mondta.

Nem sikerült elsőre helyesen leírni az új F1-es pilóta nevét a monzai bokszutcában

Russell azt is hiányolta, hogy Monzában a változtatások előtt nem egyeztettek az F1-es versenyzőkkel. Utóbbiak érdekvédelmi szervezetének elnöki feladatát a korábbi F1-es pilóta, Alexander Wurz látja el, aki elárulta, hogy a tagok WhatsApp-csoportjában is intenzív beszélgetést indítottak el a monzai változtatások.

„Ha én felelnék a pályáért, nem adtam volna pénzt a kerékvetők lecserélésére. Nem tűntek veszélyesnek, és szerves részét képezték a pálya arculatának. Mindenki számára ugyanazok a feltételek, de nem ez az első pálya, amelyik veszít a karakteréből az egységesített rázókövek miatt. Brazíliában ugyanez történt, a korábbi ottani kerékvetőknek is megvoltak az egyedi trükkjei” – nyilatkozta Wurz az Autosportnak.

Az élvezeti érték csökkenésének egyik oka az, hogy aki a korábbi kerékvetőket precízen és gyorsan vette, nagy elégedettséget érzett.

Verstappen szerint a majré nem akadályozhatja a Red Bull kísérletezését