KezdőlapFormula 1Nagy mértékben át fog alakulni az Albert Parkban található versenypálya

Nagy mértékben át fog alakulni az Albert Parkban található versenypálya

-

Az új kinézetű ausztrál pályán a szervezők úgy vélik, hogy az időmérő edzésen a pilóták akár öt másodperccel gyorsabbak lehetnek majd átalakítások miatt.

A melbourne-i Királyi Vadasparkban található utcai pálya alaprajzán az előzések számának növelése miatt változtatnak a szervezők. A verseny eredetileg szezonnyitó lett volna, azonban a koronavírus miatt a Liberty Media és a verseny szervezőinek közös megegyezése alapján novemberre halasztották a versenyt.

A legjelentősebb változások a 9-es, 10-es kanyarban lesz, ahol az eredetileg lassú, komoly féktávot átalakítják egy gyorsabb kanyarrá. Ezen kívül a pálya összes kanyarját kitágítják, hogy több ideális ívet használhassanak a versenyzők.

Az egyes kanyart két és fél méterrel, a hármas kanyart pedig további négy méterrel szélesítik ki. A hatos kanyart is kiszélesítik, aminek következtében ez is egy gyors kanyarrá fog válni. Az átlagos tempó 149 km/óráról akár 219 km/órára is megnőhet.

A 9,10-es kanyar utáni rész akár a pálya potenciális DRS zónája is lehet, amíg az utána következő tizenhármas kanyar lassabb lesz, mivel élesebbé válik majd a kanyarodás szöge és keskenyebb lesz majd. Emellett még az utolsó, tizenötös kanyart is tágabbá fogják tenni.

Az Ausztrál Nagydíj szervezőinek számításai alapján az előbb felsorolt változtatások miatt a versenyzők akár öt másodperccel gyorsabbak lehetnek az időmérőkön. Az általuk előrevetített köridők alapján akár 1.15.8-as köridőket is láthatunk majd novemberben.

Az átlagtempó az időmérőn így 15km/órával nőhet, és a pálya leggyorsabb részén akár a 330 km/órás sebességet is elérhetik majd a pilóták. Ez a rész a tizenegyes kanyar környékén lesz, ahol a kanyarodáskor akár 5.4 G nehezedhet majd a versenyzőkre.

Az alábbi változtatások gyakorlatilag egy teljesen új pályát fognak kiadni és a munkálatok már javában zajlanak. Már csak emiatt is érdemes lesz majd figyelemmel követni az Ausztrál Nagydíjat majd az év későbbi szakaszába.