back to top
KezdőlapFormula 1Nem döntött még a Honda a 2026-os gyári visszatérésről

Nem döntött még a Honda a 2026-os gyári visszatérésről

-

A Dr. Helmut Markóval Tokióban folytatott tárgyalások és a megállapodás, miszerint az autóra visszakerül jól láthatóan a „Honda” márkajelzés, még nem jelenti azt, hogy a japán autógyártó újra teljesen támogatja a Red Bullt a Forma-1-ben.

Ehhez ragaszkodik Koji Watanabe, a Honda leányvállalatának, a ‘Honda Racing Corporation’-nek (HRC) az elnöke, amely egészen a közelmúltig a Red Bull egyetlen, kifelé mutatva is óvatos kapcsolatot jelentett a gyártó és a domináns F1-es csapat között.

A Red Bullnak idén nyújtott HRC technikai támogatásáról szóló szerződést a jelenlegi szabályozás végéig, 2025-ig meghosszabbították. A Red Bull és az AlphaTauri autóin újra a megfelelő Honda logók vannak, és Marko elárulta, nemrég Tokióban járt, hogy újabb tárgyalásokat folytasson a Honda vezetőivel.

Watanabe azonban utalt rá az as-web.jp-nek, hogy mindez nem jelenti azt, hogy a Red Bull-Honda páros 2026-ban és azon túl is teljes értékű gyári státuszba kerül:

„A Red Bull megkért minket, hogy egy évig teljes mértékben segítsük őket, aztán pedig a saját lábukra állhatnak.

Ez azonban nem volt ennyire egyszerű, ezért úgy döntöttünk, hogy 2025-ig folytatjuk ugyanazt a támogatási rendszert. Ha csak egy évre szólt volna, a HRC csendben, a Honda nevének említése nélkül dolgozott volna. Ugyanakkor ha ez egy hosszabb időszakra szól, akkor úgy gondoltuk, jobb lenne, ha demonstrálnánk a Honda elkötelezettségét és erős kötődését a Red Bullhoz.”

Amikor egyenesen rákérdeztek, hogy a Red Bull és a Honda közötti szorosabb kapcsolat most azt jelenti-e, hogy 2026-tól ismét teljes körű gyári partnerség lesz, Watanabe ennyit felelt:

„Zéró. A „zéró” alatt nem azt értem, hogy a visszatérés esélye nulla, de ahogy mondtam, a Honda logó most egy teljesen más okból van fent újra. Semmi köze ahhoz, hogy mi történik majd 2026 után.”