back to top
KezdőlapFormula 1Nem is a csapat felélesztése, hanem a felszámolása miatt hívta vissza Briatorét...

Nem is a csapat felélesztése, hanem a felszámolása miatt hívta vissza Briatorét a Renault?

-

A Renault korábbi csapatfőnöke, Flavio Briatore 2009 után kapott ismét megbízást egy F1-es csapattól – történetesen ugyanattól, amelyet korábban a sport egyik legnagyobb botrányába rántott. De vajon miért esett éppen rá választás?

Briatorét különféle üzleti érdekeltségei már az elmúlt évek során is az F1-es paddockhoz kötötték, például az Azerbajdzsáni Nagydíj tető alá hozásában is volt szerepe, most viszont a Renault vezérigazgatójától, Luca de Meótól kapott megbízást arra, hogy toborzással és stratégiai tanácsokkal szedje ráncba az előző évek során alaposan megtépázott Alpine-t.

74 éves üzletember az 1990-es és a 2000-es években az enstone-i csapat fennállásának legnagyobb sikereit érte el világbajnoki címekkel, ám a 2008-as szingapúri ütközésbotrány nyilvánosságra kerülése egy időre őt és a gyári Renault-t is kisodorta az F1-ből – noha több mai csapatfőnök egyáltalán nem neheztel rá az akkori versenymanipulációja miatt.

Váratlan reakciókat váltott ki a korábban eltiltott Briatore F1-es visszatérése

Maga Briatore a Gazzetta dello Sportnak elismerte, újra feléledt benne a vágy, hogy szorosabban együtt dolgozzon egy F1-es csapattal.

„Kihívást látok benne, jól érzem magam, és tudom, hogyan kell felépíteni egy csapatot. Azért fogadtam el, mert el is akartam – magyarázta. – 12 éve nem vagyok az F1-ben, és megvolt bennem a vágy az újrakezdéshez. Vissza kell juttatnom a csapatot oda, ahova tartozik, és ahol az elnök látni szeretné.”

Felbecsülhetetlen szakértelme dacára is a lehető legfurcsább választás volt Briatore rehabilitálása annál az istállónál, aminek korábban éppen maga okozott felbecsülhetetlen károkat, ez a döntés pedig csak tovább rombolja az Alpine hitelességét, amely kapcsán az a feltételezés terjeng a paddockban, hogy F1-es szerepvállalásának csökkentését, motorrészlegének leállítását fontolgatja. Talán nem is véletlen, hogy a Briatore-bejelentés nyomán az Autosport és a The Race bennfentesei is arra a következtetésre jutottak, talán a felszín alatt nem is a csapat felvirágoztatása, hanem eladásának a lebonyolítása lehet az olasz üzletember valódi feladata – ez lenne az egyetlen elfogadható indok a visszahívására.

A Gazzetta az Alpine jövő évi pilótapárosáról is megkérdeztek Briatorét, akinek megnevezett feladatköre az új személyzet felkutatása is. Esteban Ocon már biztosan távozik a szezon végén, így a csapatnak új igazolásra lesz szüksége, az olasz azonban ragaszkodik a fontossági sorrendhez:

„Jelenleg nem a pilótafelállás a prioritás. A legfontosabb az, hogy versenyképessé tegyük az autót, máskülönben egyetlen versenyző sem tud vele csodát tenni. Van egy listám, amelynek tagjait kiértékelem, de rövid távon mindenképpen itt van velünk [Pierre] Gasly. A háttérben eldöntjük, ki lesz a csapattársa. Sok fiatal versenyzőt szemmel tartunk. Nem mondok neveket, de mind nagyon jók. Viszont először az autót kell gyorsabbá és könnyebbé tennünk, utána beszélhetünk a versenyzőkről” – fogalmazott Briatore, aki ezen a hétvégén a barcelonai paddockban is ott van.