back to top
KezdőlapFormula 1Nem Schumacher, de nem is Lawson! – egészen váratlan pilótával versenyez a...

Nem Schumacher, de nem is Lawson! – egészen váratlan pilótával versenyez a Williams Monzában

-

Logan Sargeant Forma-1-es karrierje alighanem véget ért, hiszen a Williams úgy döntött, már az e hétvégi Olasz Nagydíjra lecseréli őt az autóban. Ám a csapat egészen meglepőt húzott, hiszen nem az eddig szóban forgó versenyzők egyikének adta az ülést.

Ugyanis a csapat saját nevelésű tartalékpilótája, az argentin Franco Colapinto kapja meg a váratlan F1-es debütálási lehetőséget ezen a hétvégén, és marad is a Williams pilótája egészen a szezon végéig, vagyis a hátralévő kilenc futamra.

A tavalyi debütálása óta folyamatosan alulteljesítő Sargeant menesztése már a szezon korai szakasza óta téma a Williamsnél, a csapatvezető James Vowlesnál pedig a sejtések szerint az amerikai pilóta zandvoorti harmadik szabadedzésen elkövetett autótörése jelentette az utolsó cseppet a pohárban, s elkezdett dolgozni a szezon végéig szerződéssel rendelkező Sargeant kontraktusának felbontásán.

Két csapat is azonnal a Williams figyelmébe ajánlotta a maga tartalékpilótáját helyettesként. A Mercedes Mick Schumachert, aki egy hete még az Alpine jövő évi ülésére is esélyesnek tűnt, mígnem a hétvége során a csapat Jack Doohan szerződtetését jelentette be az övé helyett 2025-re. A német számára újabb kapu zárult be a közeljövőbeli F1-es visszatérésre, és reálisan már csak a Sauber/Audi jelenthetne neki mentőövet a jövő évre.

Vettel amellett érvel, hogy Schumachert vissza kellene fogadnia az F1-nek

A Red Bull Liam Lawsonnak adott volna szívesen további versenytapasztalatot a Williamsnél, ám csak azzal a feltétellel, hogy szükség esetén bármikor visszahívhatja őt az év hátralévő részében – Sergio Pérez helye ugyanis szintén ingadozik. Vowles számára ez a fajta kitettség nem volt elfogadható, így kedd délután végül olyasvalakit nevezett meg az istálló Alexander Albon új csapattársaként, akire aligha számítottak nagy tömegek a paddockban.

Colapinto 21 éves, tavaly januárban vette fel őt versenyzői akadémiájára a Williams. Formaautós karrierje során eddig egy bajnokságot nyert meg, 2019-ben a spanyol F4-et. 2021-ben aztán úgy tűnt, le kell szállnia az F1-be vezető létráról, hiszen sportautózással töltötte az évet, ám 2022-re mégis szerződést kapott a Forma-3-ban. Ott két év alatt négy futamot nyert, egy 9. és egy 4. helyet elérve a szezonok végén. Idén lépett fel az F2-be, ahol az imolai sprintversenyről már győzelme is van, s a tabella 6. helyén hagyja el a bajnokságot.

Colapinto már megejtette F1-es hétvégén való debütálását azzal, hogy az idei Brit Nagydíjon beülhetett az egyik Williamsbe az első szabadedzésen. Vasárnap lesz az első argentin pilóta egy F1-es rajtrácson Gastón Mazzacane 2001-es szereplése óta.

Fontos megjegyezni, hogy a Williamsnél legfeljebb az idei szezon végéig vezethet az argentin, hiszen 2025-re már leszerződtette a csapat Carlos Sainzt a másik autóba Albon mellé.

Kíváncsian várjuk az F1 válaszát Horner megdöbbentő kijelentésére