back to top
KezdőlapFormula 1Newey megkaphatta az engedményt, elkezdődött az F1 szupercsapatának széthullása

Newey megkaphatta az engedményt, elkezdődött az F1 szupercsapatának széthullása

-

A Red Bull Racing hivatalos közleménye megerősíti és konkretizálja Adrian Newey távozásának körülményeit: a sztártervező még közel egy évig a csapattal marad, de az F1-gyel már nem foglalkozik. 

„A Red Bull Racing bejelenti, hogy a technikai főigazgató, Adrian Newey távozik a Red Bull Technology Grouptól 2025 első negyedévében – nyit a közlemény. – A mérnök visszalép a Forma-1-es tervezési feladatoktól, hogy a Red Bull első hiperautójának, az RB17-nek a fejlesztésére koncentráljon. A befejezéséig részese marad ennek az izgalmas projektnek.”

A közlemény konkrétan nem tér ki rá, de a The Athletic szerint miután Newey 2025 tavaszán befejezi a munkát a Red Bullnál, máris szabadon csatlakozhat egy másik csapathoz – az úgynevezett „kertészkedési szabadságát” ugyanis már most megkezdi azzal, hogy egy évig nem folyik bele az F1-es fejlesztésekbe.

Hivatalos: Newey távozik a Red Bulltól, lezárul egy nagy korszak

„Gyerekkorom óta gyors autókat akartam tervezni – kezdte búcsúüzenetét a közleményben Newey. – Az álmom az volt, hogy mérnök legyek a Forma-1-ben, és kellően szerencsés voltam ahhoz, hogy valóra váltsam ezt az álmot. Közel két évtizeden át ért az a megtiszteltetés, hogy kulcsszerepet töltsek be a Red Bull Racing felépítésében, amint újonc csapatból többszörös világbajnokká vált.”

„Úgy érzem azonban, most eljött a megfelelő pillanat, hogy átadjam a stafétát másoknak, magam pedig új kihívásokat keressek. Addig viszont még előttünk áll az BR17-es fejlesztésének utolsó szakasza, a csapatnál töltött időm maradék részében pedig arra helyezem a figyelmem.”

„Szeretnék köszönetet mondani a tudásáért, az elhivatottságáért és a kemény munkájáért annak a rengeteg elképesztő személynek, akikkel együtt dolgozhattam a Red Bullnál az elmúlt 18 év során. Megtiszteltetés volt, és biztos vagyok benne, hogy a mérnöki csapat felkészülten állhat neki a jelenlegi szabályrendszer szerint épülő utolsó autó fejlesztésének.”

Sajtó: Newey és Vasseur Londonban találkoztak, készül a Ferrari új álomcsapata

„Ami a személyes részt illeti, szeretnék köszönetet mondani a részvényeseknek is, a néhai Dietrich Mateschitznek, Mark Mateschitznek, Chalerm Yoovidhyának a rendíthetetlen támogatásukért a Red Bullnál eltöltött időm során, valamint Christiannak [Horner], aki nemcsak üzleti partneremmé, hanem a családi barátunkká is vált. Szintén köszönettel tartozok Oliver Mintzlaffnak az irányításért, és Eddie Jordannek, közeli barátomnak és menedzseremnek.”

Bár az elmúlt napokban többen is azt taglalták, a Newey és Horner között megromlott viszony vezetett a mérnök távozásához, a csapatvezető is kiemeli kettőjük barátságát.

„Az elmúlt 20 év során az összes nagy pillanatunknál Adrian Newey kezében volt a technikai részleg kormánya – mondta a közleményben Horner. – Az ő képzelőereje és zsenialitása 20 szezon alatt 13 bajnoki címhez segített hozzá minket. Kivételes képessége van ahhoz, hogy az F1-en túlról szerzett inspirációit átültesse a versenyautókba, hogy megtalálja az új szabályokban azokat a területeket, amelyekre a leginkább érdemes hangsúlyt fektetni, emellett pedig óriási győzni akarás hajtja, mindezekkel pedig talán még annál is komolyabb tényezővé tette a Red Bullt, mint azt a néhai Dietrich Mateschitz remélte.”

„Mindezen túl pedig az Adriannel töltött 19 év hatalmas élmény volt. Én már akkor is szupersztár tervezőnek tartottam, amikor a Red Bullhoz csatlakozott, két évtizeddel és 13 bajnoki címmel később pedig egy igazi legenda. A barátomnak tekintem, és örökké hálás leszek neki mindenért, amivel hozzájárult ehhez a partnerséghez. A Milton Keynes-i gyár falai visszhangozni fogják a hagyatékát, az RB17-es sportautó pedig illő lenyomata lesz a velünk töltött idejének.”