back to top
KezdőlapFormula 1Hivatalos: Newey távozik a Red Bulltól, lezárul egy nagy korszak

Hivatalos: Newey távozik a Red Bulltól, lezárul egy nagy korszak

-

A mai napon hivatalossá vált, hogy Adrian Newey elhagyja a Red Bull Forma–1-es csapatát, amelynél 2006 óta dolgozott.

Az év eleje óta egyre több jel mutatott erre a Christian Horner körül kialakult zaklatási ügy és a kapcsolódó hatalmi játszmák miatt, valamint állítólag az sem tetszett neki, hogy a csapatfőnök a külvilág felé egyre kisebb szerepben állította be.

Hogy a sportágon kívül vagy belül folytatja-e tevékenységét, nem tudni, de ismerve a mérnöki kihívások iránti szenvedélyét, aligha egy tóparton fogja tölteni a napjait láblógatva. Kérője bőven akad, összeboronálták a Ferrarival, az Aston Martinnal és a Mercedesszel is, de még a McLarennél is szóba került a neve.

A szakberkekben jól értesült Autosport azt írta, a most 65 éves Newey nem tartja nagyra Toto Wolffot, és kétli, hogy rövid idő alatt újra az élmezőnybe lehetne repíteni az Ezüstnyilakat (bár a 2026-ban érkező új szabályok erre jó lehetőséget kínálnak), ahogy az Aston Martin tulajdonosával, Lawrence Stroll-lal sem szimpatizál különösebben, így a vaskos csekk sem vonzaná oda. Állítólag az sem tetszik neki, hogy az oda szerződtetését Stroll csak üzleti döntésnek tekintheti, hogy így drágábban adjon túl a csapaton. A McLaren vezetőjével, Zak Brown-nal jól kijön (ez a tavalyi mókás fotó is bizonyítja), itt viszont az erőforrások hiányát látja. Emiatt sokak szerint a Ferrari felé vihet az útja, ami presztízs szempontjából nyilván vonzó mindenkinek, hogy az F1 legnépszerűbb csapatát tegye sikeressé. Ezt a feltételezést erősíti, hogy az olasz sajtó szerint kedden Newey és Vasseur személyesen egyeztettek.

Sajtó: Newey és Vasseur Londonban találkoztak, készül a Ferrari új álomcsapata

Newey korábban a Williamst és a McLarent is eredményessé tette, de a Red Bull-lal szerezte a legtöbb vb-címet, az energiaitalos autók szám szerint hatszor végeztek a konstruktőri és hétszer az egyéni pontverseny élén.

2006-ban állt munkába itt, és a 2009-es szabálymódosítások hozták az első nagy fordulatot a Red Bull életében. A klasszis mérnök az úgynevezett befújt diffúzor megalkotásával (pontosabban újbóli alkalmazásával, hiszen már az 1980-as években feltalálták) repítette fennállása során először az élmezőnybe a bikások autóit, melyekkel Sebastian Vettel 2010 és 2013 között nem talált legyőzőre. A turbóhibrid korszak véget vetett a Red Bull uralmának, de a Honda erősödése végül termőre fordult és Max Verstappennel 2021 óta ismét ők jelentik az etalont.

Newey hozzájárulása ehhez leginkább abban nyilvánult meg, hogy több évtizeddel korábbi tapasztalatából merítve rájött, hogy az autó felfüggesztésének kialakítása kulcsfontosságú a 2022-ben bevezetett, a talajkölcsönhatást előtérbe helyező szabályrendszerben, ezért kiemelt figyelmet fordított annak megtervezésére.

A Ferrari sokszor befürdött, Newey érkezése sem tűnik garanciának a sikerre