back to top
KezdőlapFormula 1Norris szerint hülyeség miatta kongatni a vészharangot a Red Bullnál

Norris szerint hülyeség miatta kongatni a vészharangot a Red Bullnál

-

Lando Norris köszöni szépen a bajnoki esélyeivel kapcsolatos, hízelgő kérdéseket, de amíg 70 pont körül mozog a hátránya Max Verstappennel szemben, inkább nem kér belőlük. Pedig már a Red Bulltól is aggodalmas nyilatkozatok érkeznek.

A McLaren brit versenyzője második F1-es futamgyőzelmét szerezte idén és karrierje során egyaránt azzal, hogy a rajtnál elveszített vezetés ellenére domináns módon, 20 másodperc feletti előnnyel ért célba a második helyezett Verstappen előtt a Holland Nagydíjon.

Bár már hosszú ideje Norris áll a bajnoki pontverseny második helyén, így Verstappen legközelebbi kihívójának számít, hátránya a júniusi Spanyol Nagydíj óta nem módosult érdemben, jelenleg 70 ponttal áll a holland mögött.

Még kilenc versenyhétvége van hátra a szezonból, Norris pedig már abban az elméleti esetben sem tudná ledolgozni a hátrányát, ha ezen futamok és a közbeeső három sprintverseny mindegyikén győzne, és Verstappen bejönne a második helyen. És akkor még vegyük hozzá, hogy Norris eddig is sokkal rosszabb hatékonysággal használta ki a lehetőségeit a mezőny élére törő McLarennel, mint ahogyan Verstappen sorozatban menti meg a dobogókat és további erős eredményeket a visszaeső Red Bullban.

Azért a Red Bullnál bőven érzik a McLaren jelentette fenyegetettséget: bár Christian Horner csapatfőnök elsősorban a konstruktőri tabellán félti az istálló 30 pontosra csökkent előnyét, de a tanácsadó, Helmut Marko Norris zandvoorti erődemonstrációját látva már Verstappen egyéni esélyei miatt is aggódik.

„Nagyon bonyolult megérteni” – egyre nagyobb bajba kerül a Red Bull?

„Nézzük csak meg a leggyorsabb körét – az utolsó körben, DRS nélkül futott 1:13,8-at – érvelt Marko az Autosportnak, rámutatva arra, hogy Norris legjobb köre a futamon közel egy másodperccel jobb volt Verstappenénél, bár tegyük hozzá, a holland már a 30. körben megfutotta a maga etalonját. – Szóval ahogy Max is mondta a nyári szünet előtt, a csapatnak keményebben kell dolgoznia, javulást kell elérnie, mert ha ez így folytatódik, akkor veszélybe kerül a bajnoki címe.” Marko a lap kérdésére megerősítette, valójában mindkét titulus sorsát bizonytalannak gondolja.

A Red Bull-lal három évvel ezelőtt, 2021-ben már megesett, hogy csak az egyéni címet tudta megnyerni, akkor a Mercedes zsebelte be a konstruktőri bajnokságot a drámai abu-dzabi fináléban.

Norris azonban tetemes hátrányának tudatában nem tudja magát a vb-cím esélyeseként látni, és zandvoorti győzelme után arra kérte a sajtót, hogy ők se tegyék ezt.

„A szezon első versenye óta a bajnoki címért harcolok, szóval nem változott most meg semmi hirtelen. Keményen dolgozok az egész év során, de még mindig 70 ponttal állok Max mögött, szóval jelenleg elég hülyeség bármire is gondolni. Versenyről versenyre gondolkodok, és ugyanazt fogom csinálni, amit eddig is, mert nem sok értelme van túlságosan előretekinteni. Pillanatnyilag ez még nem érdekel, szóval nem szükséges minden egyes hétvégén föltenni nekem ezt a kérdést” – fogalmazott a brit.