back to top
KezdőlapFormula 1Piastri bölcsebb Norrisnál a McLaren főnöke szerint

Piastri bölcsebb Norrisnál a McLaren főnöke szerint

-

A McLaren kettős, illetve Oscar Piastri első győzelmét beárnyékolja a verseny végi dráma, aminek során Lando Norris csak duzzogva volt hajlandó visszaadni az 1. helyet a csapattársának. Próbált érvelni a kérés ellen, de nem sikerült, és az érvei sem voltak teljesen helytállóak.

A brit versenyző a csapat kerékcsere-időzítési döntéseinek köszönhetően került Piastri elé, amivel utóbbi annak ellenére pórul járt, hogy az F1-ben általánosan megszokott gyakorlat szerint elvileg neki, mint előrébb haladó pilótának kellett volna biztosítani a jobb opciót a stratégiával.

A McLaren azon nyomban értesítette a versenyzőit, hogy vissza fogják állítani az eredeti sorrendet, ám a bajnokságban kedvezőbb helyzetben álló és a vb-címre pályázó Norris az ölébe pottyant ajándékot nem szívesen adta vissza, és a rádióforgalomból kideríthető, milyen érveket hozott fel a helycsere ellen.

Sorrendben ezeket vetette fel Norris:

  • a csapat hibázott, mert nem Piastrit hívták ki hamarabb kerékcserére (értsd: emiatt ő ne adja vissza a pozíciót)
  • a bajnoki címébe kerülhet a helycsere és az emiatt elvesztett 7 pont
  • ha Piastri kap előbb friss gumit, ő tovább a pályán maradt volna és utolérte volna
  • szóljanak Piastrinak, hogy zárkózzon fel (értsd: a csapattársa mutassa meg, hogy ő a gyorsabb, )

Norris körökön át küzdött az egójával, Piastri sem volt benne biztos, hogy megkapja a győzelmet

A The Race veterán szakírója, Mark Hughes azonban rámutatott, hogy az utolsó etapban Norris erősebbnek látszója tempója két szempontból is félrevezető képet adott a helyzetről, így a negyedik érve nem volt megalapozott. Egyrészt Hughes azt feltételezi, hogy Piastri nem nyomta meg az etapja elejét az új gumiszetten, mert látta, hogy Norris úgyis nagyobb előnyt épített fel, másrészt a tiszta, nem turbulens levegőben vezetés alapból az előrébb haladó autót segíti, így Piastri felzárkózását nehezen lehetett volna elvárni.

A McLaren csapatfőnöke elismerte, hogy Norris versenymérnökére, Will Joseph-re hárította azt a nem épp hízelgő feladatot, hogy győzze meg a brit pilótát a helycseréről. Andrea Stella egyúttal kimondta azt is, hogy az ausztrál fejben erősebb Norrisnál.

Oscar nagyon erős fejben. Mindig mondom, hogy bár ő a csapat legfiatalabb tagja, ő a legbölcsebb közöttünk” – idézte Stellát a Fox Sports ausztrál oldala.

Az őrjöngő Verstappen elmondta, mi volt az utolsó csepp a pohárban