back to top
KezdőlapFormula 1A csapatsorrend csak az egyik dolog, ami nem tudja kimenteni Norrist a...

A csapatsorrend csak az egyik dolog, ami nem tudja kimenteni Norrist a 17. rajthelyről

-

Miközben Lando Norrisnak a bajnoki esélyei szempontjából kulcsfontosságú lenne, hogy minden futamon legyőzze Max Verstappent, a brit csak a 17. helyre kvalifikált az Azeri Nagydíjon, amiért a balszerencsét okolja. A McLaren második számúvá sorolt pilótája, Oscar Piastri viszont győzelmi reményeket dédelget.

Heteken át figyelhettük a nyilatkozatokban, ahogy a McLaren fejlesztgeti, hogyan kezelje két pilótáját, akik közül már csak Norris rendelkezik reális esélyekkel a bajnoki címre, s mire a csapat a bakui hétvége előtt nagy gonddal kidolgozta a taktikát, miszerint Piastrit Norris szolgálatába állítja, épp egy olyan időmérő érkezett, amely után a britnek sokkal nagyobb dilemmákkal kell szembenéznie annál, mint hogy elengedi-e őt a csapattárs.

Norris ugyanis csak a 17. helyre kvalifikált Bakuban, vagyis már az első szakaszban kiesett, pedig idén mostanáig a McLaren minden versenyen mindkét autójával ott volt a legjobb tíz között. A brit legutóbb a tavalyi Las Vegas-i Nagydíjon esett ki a Q1-ben, és a Mexikóvárosi Nagydíjon zárt ennél is rosszabb helyen időmérőt.

Bár a tabella második helyezettje elkövetett egy hibát utolsó gyorskörén, amikor túlságosan ráhajtott egy kerékvetőre, sorsát nem ez pecsételte meg – érzése szerint a második helyet még ezzel együtt is elcsíphette volna a szakasz végén. Ám amikor Esteban Ocon fallal való találkozása miatt sárga zászlót lengettek az utolsó szektorban, az éppen akkor érkező Norrisnak vissza kellett lassítania, ezzel pedig annyi időt veszített, hogy lehetetlenné vált számára a továbbjutás, a csapat már a kör befejezése előtt visszahívta őt a bokszba.

Leclerc maradt Baku szombati királya, Norris csak a 17. helyre kvalifikálta a bajnokesélyes McLarent

„A köröm könnyedén elegendő lett volna, csak vissza kellett vennem a sárga zászló miatt – erősítette meg az F1 hivatalos csatornájának Norris, hogy a hibája önmagában nem volt túl költséges.

Bár a bakui hosszú egyenes rendszerint sok akciót szolgáltat a versenyeken, ráadásul idénre a DRS-zónát is meghosszabbították több mint 100 méterrel, a McLaren pilótája az e hétvégi tapasztalatok alapján nem számít könnyű előrejutásra.

„A szoros követés szinte lehetetlen itt, így az előzés is sokkal nehezebb, mint azt mindenki gondolja. Persze remélem, hogy nincs igazam, és sok lehetőségem lesz, de nem számítok rá. Ráadásul sok olyan autó került elém, amelyek nagyon alacsony leszorítóerővel futnak, és őket szerintem lehetetlen lesz megelőzni. Őszintén szólva nem számítok sokra a 17. helyről. Persze előállunk egy jó tervvel ma este, aztán mindent beleadunk, és meglátjuk, mi történik” – fogalmazott.

Piastri eközben az élmezőnyben tartotta a másik McLarent, a pole-t szerző Charles Leclerc és a harmadik Carlos Sainz közé beékelődve jelezte, hogy a pénteki rossz előjelek ellenére az autóban ezen a hétvégén is benne van a győztes tempó. Az ausztrál viszont az előzési esélyekkel kapcsolatban csapattársa aggodalmát visszhangozta, így legfőbb esélyének azt tartja, ha már a rajtnál sikerül Leclerc megelőzésével átvennie a vezetést.

„A rajthelyünkből kiindulva igen, lehet esélyünk a győzelemre, de itt nagyon nehéz lesz követni egymást. Tegnap megtapasztaltuk, milyen nehézzé válik a vezetés, ha valaki mögé érkezünk, így a legjobb az lenne, ha szabad levegőn haladhatnék. A versenytempónk rendben van, de a Ferrari már megint nem lassú” – utalt a McLarenek orra elől a győzelmet két hete Monzában is elcsenő Leclerc tempójára Piastri.

Építettek egy McLarent legóból, majd beleültették az élő Lando Norrist – ez sült ki belőle