back to top
KezdőlapFormula 1„Senki nem tudja megtanítani, hogyan legyek híres” – az F1 legújabb győztesének...

„Senki nem tudja megtanítani, hogyan legyek híres” – az F1 legújabb győztesének frusztrációja

-

A 2023-ban debütált Oscar Piastri viszonylag gyorsan megvetette a lábát a Forma-1 élmezőnyében, a legnehezebben leküzdhető akadállyal pedig nem is a versenypályákon, hanem a magánéletében találkozik.

Az ausztrál versenyző a Going Purple podcastben beszélt arról, mi volt számára a legnagyobb kihívás a sportba való megérkezéskor. Piastrinak olyan szempontból szerencséje volt, hogy 2023 elején egy a formáját még nem találó McLarenben debütált, s viszonylag észrevétlenül gyűjthette a tapasztalatot, hogy aztán nyárra a csapattal együtt felfejlődve már dobogóesélyes versenyzőként pozícionálja magát.

Az idei Magyar Nagydíjon aztán első F1-es futamgyőzelmét is megszerezte, elmondása szerint pedig ezzel teljesítette is korábbi célkitűzését, ami helyett most újat kell megfogalmaznia karrierjében. Világbajnoki tervek helyett viszont óvatosan egyelőre csak a „még több győzelmet” nevezte meg erre a kérdésre.

Piastri az F3 és az F2 megnyerése, valamint egy F1-es tesztpilótaként töltött év után vált a mezőny tagjává, a legtöbb újdonságot azonban nem a pályán, hanem azon kívül kell megszoknia – a híressé válással pedig máig nem tudott teljesen megbarátkozni.

A McLaren egy évvel előrébb jár, mint gondolta

„Nem igazán tudom, hogy mire számítottam, milyen lesz [az F1]. Vannak persze részei, amelyek mindenképpen összhangban állnak azzal, amit reméltem: munkámként a világ leggyorsabb autóit vezethetem” – mondta.

„Viszont ahhoz a legfurcsább hozzászoknom, hogy az emberek felismernek. Az oké, hogy felismernek a versenypályán, az együtt jár a sporttal, de arra, hogy felismernek az utcán vagy vacsora közben, nem igazán lehet felkészíteni magunkat. A fizikális tréningünk mellett van médiatréning is, ami felkészít bizonyos dolgokra, de azt senki nem tudja megtanítani, hogyan legyünk híresek. Nekem még mindig furcsa érzés ezt hírnévnek nevezni.”

„A rajongók szerves részei a sportunknak, ezért nem akarok nekik csalódást okozni, ugyanakkor valahol mégis meg kell húznunk a magánéletünk határát. Nekem ehhez volt a legnehezebb hozzászokni. Nem feltétlenül nevezném ezt rossz dolognak, mert bár mindig akad egy-két ember, aki feszegeti a határokat, de a rajongók többsége tiszteletben tartja azokat.”

A McLaren és a Red Bull tapasztalatból sejtheti, hogy nem lesz fordítás Verstappen ellen