back to top
KezdőlapFormula 1Nem is gondolnánk, de a durva baleset szorosabbá tehette az F1-es szezont

Nem is gondolnánk, de a durva baleset szorosabbá tehette az F1-es szezont

-

A Monacói Nagydíj első körében bekövetkezett baleset három pilóta futamát tette tönkre, és mindezt Sergio Pérez Red Bullja bánta legjobban, több millió dolláros kár keletkezett benne.

„2-3 millió dollárba kerül nekünk, és a költségvetési sapka miatt ez természetesen óriási hátrány” – árulta el a Sky német csatornájának Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója, vagyis tényleg nem kis összegbe kerül a javítás. Pont a balesetet kiváltó versenyző csapata, a Haas érezte meg ezt a saját bőrén nemrég, amikor Mick Schumacher több balesettel annyi kárt okozott, hogy az már a fejlesztési büdzsé rovására ment, de az idei rombolásaival a Williams is felírható erre a listára.

Márpedig noha nagyszerű formában kezdte a szezont a Red Bull, nem ülhet a babérjain, hiszen még csak a szezon harmada ment le, és az előző hetekben bevetett fejlesztéseivel a Ferrari és a McLaren is közelebb zárkózott hozzájuk. Monaco különleges pálya, nehéz messzemenő következtetéseket levonni az itteni eredményekből, de azért intő jel, hogy Max Verstappen csak 6. lett.

A Red Bull számított a gyengébb teljesítményre a hercegségben, mert az autója nem kedveli a bukkanókat és a lassú kanyarokat. Ettől függetlenül tény: a bikások előnye megcsappant a konstruktőri tabellán a Ferrari előtt, az most már csak 24 pont. Az egyéni ranglistán Verstappen 169 pontos, Charles Leclerc 138 egységgel rendelkezik, vagyis a holland nem dőlhet hátra, szüksége lesz a visszavágásra.

Leclerc végre megtörte az átkot, győzelemre vezette a Ferrarit Monacóban

Ami a balesetben érintettek véleményét illeti, természetesen nincs egyetértés a felelősség kérdésében: Pérez szerint egyértelműen Kevin Magnussen volt a hibás. „A fedélzeti kamerám felvételén látszik, hogy Kevin autója egy pillanatra sem tűnik fel, még csak nem is kerül közel az enyémhez, vagy nem ér mellém. Közben pedig egyre közelebb mentem a palánkhoz. Padlógázon maradva vagy velem, vagy a fallal ütközik. Egyszerűen nem maradt hely mindkét autónak, ezt észre kellett volna vennie” – morgolódott.

„Én is voltam már ilyen helyzetben, és a hátul érkezőnek fel kell fognia, hogy el kell vennie a gázt, mielőtt elfogy a hely. Nagyon meglep, hogy még csak nem is vizsgálták az esetet [a felügyelők].”

„Értem, hogy hagynak minket versenyezni az első körben, de ez akkor is veszélyes vezetés volt.” Helmut Markót szintén meglepte, hogy a felügyelők milyen gyorsan lezárták az ügyet, Magnussen viszont védeni próbálta magát – ha megbüntetik, nagy eséllyel összegyűlik neki a 12 büntetőpont is, ami egyfutamos eltiltással jár.

Leclerc már a verseny közben elsírta magát, amikor az apjára gondolt

„Az autóm elejének nagy része Pérezének hátsó része mellett volt, és amikor nekiment a falnak, én is a falnak csapódtam, majd pedig belé. Bíztam benne, hogy hagy nekem helyet, hiszen ott voltam, és ez nem olyan kanyar, amelybe az ember belefékez, ez csak egy kis görbület az egyenesben. Kell, hogy legyen egy autónyi hely, különben nem marad lehetősége a másiknak. Ez sajnálatos, sok költséget jelentett a csapatnak, rengeteg munkát a srácoknak, és egy elszalasztott lehetőséget. Az én szemszögemből nézve viszont ott voltam, és a falhoz lettem szorítva.”

A baleset ártatlan érintettje, Hülkenberg „ostobának” nevezte a másik két riválisa ütközését, és úgy vélte, Pérez „hagyhatott volna helyet Kevinnek”, bár az Autosport beszámolója szerint „optimistának” ítélte csapattársa manőverét, aki egy szűk résbe próbált bebújni a kanyargós részen.

„Tényleg szükségtelen volt ez az egész mindkettejük részéről, könnyen elkerülhették volna. Nyilván nekem a legsz*rabb, aki közvetlenül nem is vett részt az ütközésben. Talán két tizedmásodpercen múlt, hogy megússzam” – tette hozzá Hülkenberg.

„Ennek következményei lesznek” – vajon padra ültetheti a csapattársának hajtó Ocont az Alpine?