back to top
KezdőlapFormula 1Piastri kiakadt, a McLaren óvott: hiába a kavicságy, így is elvették a...

Piastri kiakadt, a McLaren óvott: hiába a kavicságy, így is elvették a körét

-

Oscar Piastri a harmadik leggyorsabb időt érte el az Osztrák Nagydíj időmérőjén, de mégis csak a 7. helyről rajtolhat, miután az idén már ritkaságnak számító pályahatár-probléma áldozata lett. 

A McLaren ausztrál pilótája a 6-os kanyarban fordult szélesen a felügyelők szerint az utolsó Q3-as menete során, így megfosztották őt attól a köridejétől, s Max Verstappen és Lando Norris mögé végül George Russell került a végeredményben.  

Az eset furcsasága, hogy a pálya utolsó két kanyarjához hasonlóan a 6-osban is kavicságy került a külső ívre – Piastri nem érti, mi értelme volt az egésznek, ha ezzel együtt is büntetéseket osztogatnak. 

“Szerintem ez nagyon kellemetlen. Elvégezték ezt a rengeteg munkát, kavicságyakat helyeztek el, és nem is mentem le a pályáról. A határokon belül maradtam, és alighanem a legjobb 6-os kanyaromat teljesítettem, amit aztán mégis elvettek” – bosszankodott a déli sprintversenyen második helyen végző pilóta a Sky Sportsnak.

“Nem tudom, miért költöttek százezreket vagy talán milliókat az utolsó két kanyar átalakítására, ha eközben továbbra is maradtak kanyarok, ahol büntetést osztanak. De úgy tűnik, mindenki más a pályán tudott maradni, csak én nem. Ez van.” 

Mint az Autosport cikke rámutat, a probléma fennmaradását az okozhatja, hogy míg a 9-es és a 10-es kanyarban csak 1,5 méter távolságot hagytak a kerékvető külső széle és a kavicságy között, addig a 6-osban ez 1,8 méter, vagyis az autóknak nagyobb területük van a pálya kiszélesítésére. 

“Rengeteg erőfeszítést tettek a probléma megoldására, tényleg semmi értelme nincs, hogy ez a kanyar továbbra is gond maradt a pályahatárok szempontjából. Különösen, ha valaki a pályán marad, ahogy én tettem. Vagy legalábbis nem mentem rá a kavicságyra” – morgolódott tovább Piastri. 

“De mivel én vagyok az egyetlen, akivel ez megtörtént, bizonyára én vagyok most a leghangosabb ezzel kapcsolatban.” 

“Szerintem azért kellemetlen ez az eset, mert nem hagyják, hogy a határokat feszegessük. Ha egy centiméterrel szélesebben fordultam volna, már a kavicságyban vagyok és egyébként is tönkrevágom a köröm.” 

Ugyanebben a kanyarban a sprint időmérőjének végén Lewis Hamilton, a szombati Q3-ban pedig Charles Leclerc is hibázott, ők viszont már annyira szélesen fordultak, hogy elcsípték a kavicssávot, ezzel pedig kukába is dobhatták a körüket. Piastrinak a jelek szerint sikerült abban a szűk mezsgyében maradnia, ahol még nem érte el a kavicságyat, de már túllépett a pálya határain. 

FRISSÍTÉS: Piastri csapata, a McLaren sem ért egyet az FIA döntésével, ezért a csapat óvást nyújtott be az időmérő végeredménye miatt. Andrea Stella csapatfőnök szerint nem lehet egyértelműen megállapítani a pályaelhagyás tényét.

FRISSÍTÉS 2: Az FIA szombat késő este elutasította a McLaren óvását, elsősorban azzal az indokkal, hogy a felügyelők döntéseit nem lehet ilyen módon megtámadni, de más problélmákat is talált a csapat által benyújtott dokumentummal, például nem egyértelműsítette a felmerülő aggályokat sem.