back to top
KezdőlapFormula 1Piastri új bűnbakot is talált, amiért kikapott Leclerc-től

Piastri új bűnbakot is talált, amiért kikapott Leclerc-től

-

Az Olasz Nagydíjon a győzelmet elvesztő Piastri új bűnbakot is talált, amiért kikapott Charles Leclerc-től: Lance Strollra mérges, mert a lekörözése során kritikus mennyiségű időt vesztett.

A McLaren versenyzője az első körben állt az élre és a tempójával jó úton haladt a győzelem felé, ami azért csúszott ki a markából, mert a ferraris Leclerc minden mindegy alapon, kevés vesztenivalóval mellőzte a második kerékcserét. Piastri számára ez rizikós lett volna, és az utolsó etapjában a frissebb gumin hiába hajtott, a 18,5 másodperces hátrányából 2,7 megmaradt a célig.

Az ausztrál érthetően csalódottan beszélt, és az egyik futam utáni sajtótájékoztatón megemlített egy további tényezőt is amellett, hogy a gumik viselkedése nem úgy alakult, ahogy előzetesen várta. „Azonnal rákérdeztem, milyen tempót kell mennem, hogy utolérjem Charles-t. Az első körökben ezt a tempót futottam, és elég optimista voltam” – nyilatkozta.

„Sok időt vesztettem Carlos [Sainz] mögött, mire megelőztem [a pozícióért], aztán ott volt [a lekörözött Lance] Stroll, aki úgy vezetett, mintha az első gokartversenyén lenne. Nem tudom, mi járt a fejében, amikor kék zászlót kapott. Emiatt még egy másodpercet vesztettem.”

A lekörözés Stroll szemszögéből. Látszik, hogy az ideális íven marad, Piastri nem tud optimálisan ráfordulni a kanyarra. Fotó: F1TV

„Tökéletes etapra volt szükségem a győzelemhez, és az ilyen apróságok rontották az esélyeinket, amik eleve nem voltak nagyok, de azért nem volt reménytelen, hogy sikerrel járjak.” 

Az esetet pont nem mutatták az élő közvetítésben. Amint a képen látható, Stroll úgy engedte el Piastrit, hogy nem félrehúzódott előle, hanem az ideális íven maradva a 2. helyezettet kényszerítette a belső oldalra, a McLaren így nem tudott optimálisan a kanyarra fordulni. Az ausztrál ebben a körben a korábbi nagyjából egy helyett csak fél másodpercet faragott Leclerc előnyéből, tehát nem vesztett annyit, hogy azt feltételezzük, Stroll mutatványa elvette tőle a győzelem lehetőségét.

A hétvégi tapasztalatok alapján a gumik szemcsésedése visszafordíthatatlannak tűnt, de Leclerc autóján lekopott a morzsaszerű réteg, így nem lassult le vészesen.

A McLaren csapatfőnöke elmondta, miért nem alkalmaztak csapatutasítást Norris és Piastri között