back to top
KezdőlapFormula 1A vonatozásban is aggódott a McLaren, hogy elveszti a 2. helyet

A vonatozásban is aggódott a McLaren, hogy elveszti a 2. helyet

-

A megismételt rajt által kínált szervizelési lehetőség ellenére Oscar Piastri autóját nem tudta teljes mértékben helyrehozni a McLaren, az végig cipelte magával az első kanyarban történt ütközés nyomait.

A Monacói Nagydíj fő narratívája a Ferrari és a McLaren csatája volt: az 1. helyért Charlest Leclerc-t Oscar Piastri, a 3. helyért Carlos Sainzot Lando Norris kergette. Az előzés egyiküknek sem jött össze, ahogy várható volt.

Az első rajtnál Piastri és Sainz autója összeakadt az első kanyarban, amitől a Ferrari defektes lett, a McLaren pedig szintén károsodott, s mint kiderült, a piros zászló által teremtett javítási lehetőség sem volt alkalmas arra, hogy az ausztrál autóját tökéletes állapotba hozzák.

„A koccanás után rögtön azt láttuk, hogy 20 egységgel csökkent a leszorítóerő nagysága. Monacóban ez fél másodperces hátrányt jelent” – idézte a McLaren csapatfőnökét, Andrea Stellát az Autosport.

Nem is gondolnánk, de a durva baleset szorosabbá tehette az F1-es szezont

„A piros zászlónak köszönhetően valamennyire meg tudtuk javítani a padlólemezt, aminek a széle megsérült. Megjavítottuk valamennyire, de nem teljesen, és az oldalszekrény is megrongálódott. A futamon körülbelül 10 egységgel csökkent a leszorítóerő szintje, ami körülbelül 0,25 másodperces hátrány jelent.” 

„Emiatt idegesek voltunk, hogy a gumikat megfelelő állapotban tudjuk-e tartani az autó sérülése miatt.” 

A verseny nagy része az abroncsok kíméléséről szólt, hiszen az újraindításnál szinte mindenki azzal a tervvel állt elő, hogy kerékcsere nélkül teljesíti a távot. Piastri egy darabig Leclerc nyakában loholt, majd látótávolságból követte, végül pedig jobban lemaradt róla, és az utolsó körökben megérkezett mögé Sainz is, bár valós fenyegetést nem jelentett rá a ferraris.

A kispárna hiánya és a pisilési inger bosszantotta leginkább Verstappent a monacói versenyen