back to top
KezdőlapFormula 1Frissen adott világbajnokot a sportnak, de az F1-ből kiábrándult az autógyár, amely...

Frissen adott világbajnokot a sportnak, de az F1-ből kiábrándult az autógyár, amely senkinek sem kellett

-

A Porsche sportprogramjának vezetője egyértelműsítette, a gyártó számára hosszú időre lekerült a napirendről a Forma-1-be való visszatérés kérdése azok után, hogy két éve meghiúsult a megállapodásuk a Red Bull-lal.

Szokatlan fejlemény volt, hogy a Volkswagen Csoport két prominens brandjével, az Audival és a Porschével egyaránt jelezte a Forma-1-be való beszállási szándékát a 2026-os, új szabályrendszert hozó időszakra, s egy időben mindkét német cég intenzív tárgyalásokat folytatott a mezőny jelenlegi csapataival a partnerségről.

Végül csak az Audinak sikerült otthonra lelnie, azóta pedig a Sauber felvásárlásával már nagy erőkkel készül arra, hogy másfél év múlva saját néven, gyári istállóként jelenjen meg a rajtrácson.

Binotto boríthatja az eddigi terveket az Audinál, tíz győzelemmel sem érezheti magát biztonságban az ember

A Porsche sokáig a Red Bull lehetséges új partnerének tűnt, ám 2022 őszén váratlanul megszakadtak a tárgyalások, miután, mint kiderült, a felek között áthidalhatatlan ellentétek húzódtak abban a kérdésben, hogy kinek a kezében legyen a gyeplő: a Porsche a gyári támogatás mellé döntéshozási hatáskört is kért volna magának a Red Bull életében, az osztrák istálló viszont mindenképpen ragaszkodott önállóságához, így végül saját motorrészleg felállítása mellett döntött, 2026-tól pedig a Red Bull Powertrains által gyártott erőforrások hajtják majd meg a cég két csapatának autóit.

A Porsche kapcsán egy ideig még tartotta magát a feltételezés, hogy esetleg a McLarennel léphetnek szövetségre, újraélesztve az 1980-as évek turbókorszakában bajnoki címeket is eredményező együttműködést, a német gyártó azonban végül letett az F1-be való beszállási szándékáról. Arról, hogy ideig most biztosan nem tervezik újra felmelegíteni az ügyet, a Porsche sportprogramját vezető Thomas Laudenbach beszélt az Autosportnak.

„Már nem téma számunkra, lekerült az asztalról. Az F1 jelenleg nem tartozik a feladataink közé, semekkora energiát nem fordítunk rá. Csak arra koncentrálunk, amivel jelenleg is foglalkozunk, és már most is számos különböző tevékenységet folytatunk, amelyek bőven lekötnek minket” – mondta.

Laudenbach kifejtette, három szinten űzi jelenleg sporttevékenységét a Porsche, egyrészt GT-autókkal a legkülönfélébb kategóriákban, másrészt a Hosszútávú Világbajnokságon, ahol vezetik is a bajnokságot a hypercarok között, harmadrészt pedig a Formula E-ben, ahol gyári csapatukkal július végén szerezte meg az egyéni bajnoki címet nem mindennapi körülmények között Pascal Wehrlein – és egy időre a gyártói titulust is, amit viszont pár órával később egy büntetés miatt elveszített.

Da Costa megtorpedózta a csapattárs riválisát, a Jaguar mindkét pilótája elbukta a vb-címet az őrült fináléban