back to top
KezdőlapFormula 1A Red Bullt felbőszítette az Aston korai gálázása, szankciót vetett ki Newey-ra

A Red Bullt felbőszítette az Aston korai gálázása, szankciót vetett ki Newey-ra

-

Christian Horner szerint nem mutatott jól, hogy az Aston Martin máris körbeturnézta a médiát Adrian Newey-val, miközben a brit tervező még hónapokig a Red Bull alkalmazottja. A történtek után sajtóértesülések szerint tovább korlátozták Newey lehetőségeit a csapaton belül.

Az Azeri Nagydíj előtti kedden az Aston Martin saját gyárából közvetített sajtóeseményen jelentette be, hogy Newey 2025 márciusától csatlakozik a Forma-1-es csapatához, amelynek ráadásul társtulajdonosává is válik. Nyugodtan mondhatjuk, akkora fejhajtást világbajnok versenyzők megszerzése köré is ritkán kerít egy istálló, mint amit a 65 éves tervező kapott – aki kétségtelenül a sportág jelenlegi legértékesebb szakembere, s több mint három évtizede kerülnek már ki a kezei alól világbajnok versenyautók.

A Red Bull csapatfőnöke Bakuban beszélt az istálló egyik legértékesebb alkalmazottja körüli e heti fejleményekről, véleménye szerint pedig nem vette ki jól magát, hogy Newey Aston Martin-logók forgatagában fotózkodott.

„Jó nagy feneket kerített a bejelentésnek az Aston, Adrian pedig mindig is a saját feje után ment. Bár mintha a kelleténél kicsit korábban kezdtek volna bele az ünneplésbe, hiszen a szerződése még nem járt le a Red Bull Racinggel. De nyilvánvalóan nagy pillanat volt ez a csapat számára” – fogalmazott Horner.

A régi McLaren és Williams hangulatára vágyott, ezért is utasította vissza a Ferrarit Newey

A csapatvezető elmondása szerint egy ideje már tudta, hogy Newey nem a visszavonulást, és nem is a Ferrari ajánlatát választja, ugyanakkor szerinte különcsége miatt időbe fog telni, mire beilleszkedik új munkahelyén.

„Adrian egy rendkívül kreatív figura, nem az az átlagos tervező, hiszen szerintem mára az egyedüli a Forma-1-ben, aki még mindig rajztáblán dolgozik. Szóval elkerülhetetlenül át kell majd esniük az összeszokás folyamatán, amíg megismerik egymás munkamódszereit. Számos szempontból különleges ember, az Aston pedig a hatalmas tapasztalatára készül építkezni.”

„Kellemes emlékekkel gondolok vissza az együtt töltött közel 20 évünkre, a csúcs- és a mélypontokra egyaránt, ugyanakkor már a jövőbe is tekintek, aminek felkészülten nézünk elébe” – zárta szavait baráti felütéssel Horner, ám a háttérben a sejtések szerint nem ilyen rózsás a hangulat Newey keddi akcióját követően.

Az általában jól értesült Autosport ugyanis úgy tudja, hogy miután a velük még közel fél évig szerződésben álló szakember feltűnt az Aston Martin sajtóeseményén, a Red Bullnál véglegesen kizárták minden F1-es jellegű tevékenységből Newey-t. Arról már ő maga is beszélt, hogy április vége óta nincs beleszólása az idei autó fejlesztésébe, ám a távozásának május 1-jei bejelentése óta is elutazott több versenyre, és a tervek szerint októberi USA Nagydíjon is jelen lett volna. A brit lap viszont azt írja, a történtek után a Red Bull levette Newey-t az utazási listáról, mostantól egyetlen feladata az istálló Milton Keynes-i gyárában az RB17-es sportautó fejlesztése lesz.

Alonso a saját pénzéből is fizetné Newey-t