back to top
KezdőlapFormula 1„Teljesen be voltam sza*rva" – F1-es autót vezetett a Red Bull csapatfőnöke (videó)

„Teljesen be voltam sza*rva” – F1-es autót vezetett a Red Bull csapatfőnöke (videó)

-

Christian Horner is F1-es autóba ült a Red Bull goodwoodi bemutatóján, amelyen a bikás csapat 20 éves fennállását ünnepelte. 

Az idei goodwoodi sebességfesztivál is bővelkedett a múlt és a jelen elképesztő autócsodáiban, de egy különleges ünnepség is helyet kapott rajta, mivel itt (is) ünnepelte a Red Bull a gyári csapattal történő F1-es beszállásának 20. évfordulóját. Az energiaital-gyártó ugyanis 2004-ben vásárolta meg a bukdácsoló Jaguar-istállót, hogy azt Red Bull Racingre átnevezve 2005-től már ne csak szponzorként, hanem önálló csapattal vegyen részt a száguldó cirkusz küzdelmeiben. A többi pedig, ahogy mondani szokás, már történelem…

Christian Horner, Red Bull RB8, Goodwood
Az idei Goodwood a Red Bullról is szólt (a képen Christian Horner az RB8-asban) / Fotó: Eisa Bakos / Red Bull Content Pool

Ennek az eddig hat konstruktőri és hét egyéni világbajnoki címet hozó történelemnek a jelentős darabjai és fontos szereplői vonultak fel vasárnap Goodwoodban, nem volt azonban ott a bikás csapat összes eddigi világbajnoka, Sebastian Vettel ugyanis családi elfoglaltság miatt lemondta a részvételt, ezért Christian Horner, a Red Bullt a kezdetek óta irányító csapatfőnök ugrott be a helyére. Az egykor maga is autóversenyző, egészen a nemzetközi Forma–3000-ig jutó Horner múlt héten hétfőn Silverstone-ban ült életében először modern F1-es autóba (előtte 1993-ban vezetett legutóbb F1-es torpedót), hogy megismerkedjen az RB8-assal, Vettel 2012-es autójával, amelyet a minap Goodwoodban is vezetett.

Persze azért csúcsteljesítményre nem volt szükség sem tőle, sem a bemutató többi résztvevőjétől, hiszen ez tényleg inkább egy felvonulás volt, de azért a csapatfőnök így is izgult. „Teljesen be voltam sza*va! Elképesztő élmény volt, az pedig csodálatos, hogy láttam ezeket az autókat a versenyzőinkkel… – mondta Horner az esemény után a Goodwood House teraszán az őt kérdező Karun Chandhoknak. – Az út az RB1-essel és DC-vel (David Coulthard – a szerk.) kezdődött. Kiváltság volt ezekkel a versenyzőkkel és Adrian [Newey-val] dolgozni. A tiszteletem a pilóták iránt csak még jobban megnőtt. Nem tudom, hogyan vezették ezeket az autókat Monaco utcáin, mert Adrian semennyi helyet nem hagyott bennük. Hogy Mark Webber miként fért bele ebbe a kocsiba, arról fogalmam sincs. Különleges volt elhozni a szurkolók elé ezeket az autókat.”

Mint azt az alábbi fotó is mutatja, a bemutatón Vettelt leszámítva a Red Bull eddigi összes futamgyőztese jelen volt, hiszen Max Verstappen mellett Webber, Daniel Ricciardo és Sergio Pérez is autóba pattant, rajtuk és Horneren kívül pedig Newey, a bikásokkal 2005-ben és 2006-ban versenyző Christian Klien, valamint a Red Bull F1 Academy-pilótája, Hamda Al Qubaisi is vezetett.

Sergio Pérez, Christian Horner, Max Verstappen, Daniel Ricciardo, David Coulthard, Mark Webber, Goodwood, Red Bull
Balról jobbra: Pérez, Horner, Verstappen, Ricciardo, Coulthard és Webber / Fotó: Eisa Bakos / Red Bull Content Pool

Noha az idei szezon elején belviszály rázta meg a 2022 óta domináló energiaitalos alakulatot, ami azóta sem oldódott meg teljesen, ez a nap a nosztalgiázásról és mókáról szólt, valamint arról, hogy köszönetet mondjanak az istállót jövő márciusban elhagyó Adrian Newey-nak. „Annyit szórakoztunk az évek során. Adrian remek barát és kolléga, biztosan hiányozni fog, de büszkék vagyunk arra, amit közösen elértünk. Csodálatos utazás volt és igazi kiváltság, olyasmi, amire mindig jó érzéssel fogok visszagondolni” – mondta Horner a 65 esztendős mérnökzseniről.

A teljes bemutató alább nézhető meg – az autók sorrendje: RB1 (2005) – Christian Klien; RB6 (2010) – Mark Webber; RB7 (2011) – Daniel Ricciardo; RB8 (2012) – Christian Horner; RB16B (2021) – Max Verstappen; RB18 (2022) – Sergio Pérez; Tatuus F4-T-421 – Hamda Al Qubaisi; Aston Martin Valkyrie – Adrian Newey.

Newey egyébként nemcsak az Aston Martin Valkyrie-t, hanem Niki Lauda 1976-os világbajnok autóját, a Ferrari 312 T2-t is meghajtotta. Íme: