back to top
KezdőlapFormula 1Egy titkos tesztelő is F1-es autóba ült a Red Bull forgatási napján

Egy titkos tesztelő is F1-es autóba ült a Red Bull forgatási napján

-

A Brit Nagydíjat követően a Red Bull filmforgatási napot tartott Silverstone-ban, ám azt nem csak Liam Lawson felmérésére használták. Nem más hajtott pályára az RB8-as F1-es modellel, mint a csapatvezető, Christian Horner.

A csapat előzetesen csak annyit közölt, hogy új-zélandi tesztpilótája lesz munkában az idei autóval, s nem cáfolták egyértelműen azt a felvetést sem, hogy nemcsak reklámfelvételek gyártása a cél a körözéssel, hanem a csapat kifejezetten gyakorlási időt akart adni Lawson számára, fenntartva a lehetőségét, hogy még a szezon során beültesse őt az alulteljesítő Sergio Pérez helyére, Max Verstappen csapattársaként.

A Reuters azonban megtudta, nem Lawson volt az egyetlen versenyző, és nem is az RB20-as az egyetlen versenyautó azon a hétfői silverstone-i magánprogramon, hiszen rendkívüli pillanatként Horner is pályára vitt egy F1-es Red Bullt, a Sebastian Vettellel bajnoki címet nyert 2012-es RB8-ast.

A brit csapatvezető eddig sohasem vezette még saját istállója autóit, pedig korábban ő is formaautós versenyző volt, az 1998-as F3000-es szezon után zárta le karrierjének ezen szakaszát. A most 50 éves szakember gyakorlás miatt vitte most pályára a csapat korábbi modelljét, ugyanis ezen a hétvégén a goodwoodi Sebességfesztiválon bemutatózik vele – eredetileg Vettelé lett volna ez a feladat, ám végül stílusos megoldásként az istálló vezetője lett a kiválasztott, ezzel ünnepelve meg a Red Bull 20. F1-es szezonját.

„Élveztem – idézi a tesztről nyilatkozó Hornert a planetf1. – Most először vezettem egy Red Bullt, és egyáltalán olyan autót is, amely kézi kuplunggal és két pedállal rendelkezik. Együléses versenyautót 1998 óta, Forma-1-es autót 1993 óta nem vezettem. De úgy éreztem, ez most egy jó alkalom arra, hogy kipróbáljam a ballábas fékezést. Nagy megtiszteltetés volt, hogy egy ilyen elképesztő bajnokautóba ülhettem.”

„Sebastian Vettelnek kellett volna bemutatóznia az egyik autónkkal, de családi nyaralás miatt nem tudott eljönni Goodwoodba, így a srácok felvetették, hogy akár én is helyettesíthetném.”