back to top
KezdőlapFormula 1Még merészebb újításokra készül a Red Bull?

Még merészebb újításokra készül a Red Bull?

-

A Red Bull állítólag azt tervezi, hogy elindul a Mercedesnél megbukotthoz hasonló konstrukció felé az autó oldalszekrényével.

A Red Bull az új, RB20 kódjelű F1-es autóján sok látványos újítást valósított meg, de a hírek szerint még cseppet sem végeztek a bátor és nagy változtatásokkal, ugyanis az Autosport úgy tudja, a csapat az első versenyek után még radikálisabb útra lép, és a Mercedes által 2022 elején választott „zéró-oldalszekrény/zérópod” kialakításához hasonló megoldással rukkol majd elő. Ez a kifejezés azt takarja, hogy az autó oldalsó része a megszokottnál jóval kisebb terjedésű.

Az RB20-on elsősorban a oldaldobozok és a hűtőnyílások kaptak nagy figyelmet, de az angol szaklap szerint ezt a fajta változatot csak a meleg körülmények között rendezett első három futamon láthatjuk, a hűvösebb Japán Nagydíjon (melyet a világbajnokság állomásainak sorában őszről tavaszra hoztak előre) érkezik az újfajta dizájn, ahol a hűtésnek már csekélyebb lesz a szerepe.

Az említett zérópod kialakítás elvileg nagy leszorítóerőt biztosított a Mercedesnek, de csak egy nagyon szűk tartományban, és hozzájárult az összességében teljesítményveszteséggel járó pattogás jelenség fokozásához. Azóta viszont lement két teljes szezon, a csapatok így már jóval több ismerettel rendelkeznek az autók viselkedéséről, mint az új szabályrendszer elején, így a Red Bullnál vélhetően eredményesebb lesz ez a koncepció.

Fotó: LAT/Mercedes-AMG F1

Ilyen volt a Mercedes 2022-es autója az előszezoni tesztelésen

Elméletileg nem szorulna rá a Red Bull, hogy a tavalyi elképesztő dominancia után nagyon át kelljen szabnia a kocsit, de a vetélytársak megtették ezt a lépést, így nem árt az óvatosság, hiszen a 2023 második felében mutatott forma alapján a Ferrari, a Mercedes vagy a McLaren is veszélyt jelenthet rájuk.

A bikások a motorborítás kialakításánál is a Mercedesnél kitalálthoz hasonló megoldást vették át az idei autóval.

„Szent szar!” – tényleg ennyire megdöbbentőt húzott új autójával a Red Bull?