back to top
KezdőlapFormula 1Színjátékot ad elő a Red Bull? – nem biztos, hogy vége van...

Színjátékot ad elő a Red Bull? – nem biztos, hogy vége van a botránynak

-

Noha az FIA együléses bizottságának elnöke lezártnak nyilvánította a Red Bull körült kirobbant botrányt, nem biztos, hogy annak vége van.

Jelen állás szerint az FIA lezártnak tekinti a Red Bull hasmagasság-állítós ügyét, mert visszamenőleg nem tudja ellenőrizni, hogy a bikás csapat bármikor is használta volna az autójában levő extra állító szerkezetet parc fermé alatt, a jövőre nézve pedig olyan módosításokat eszközölt, amelyek biztosítják, hogy a konstruktőri címvédő ne tudjon szabályt szegni.

Zak Brown, a McLaren ügyvezető igazgatója ugyanakkor továbbra is szeretne válaszokat kapni néhány nyugtalanító kérdésre, így elképzelhető, hogy az egész ügy nem zárul le ennyivel. Erről ír Jonathan Noble az Autosporton. „Vannak még olyanok a paddockban, akik meg vannak győződve róla, hogy több van ebben a sztoriban, mint amennyit eddig nyilvánosságra hoztak, és nem nyugszanak addig, amíg válaszokat nem kapnak” – olvashatjuk.

„Ez botrányos” – Toto Wolffnak nagyon nem tetszik, amit a rivális csapatról hallott

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke szerint csak az ellenfelek paranoiája miatt robbant ki az egész ügy, ami csak vihar egy kanál vízben, és valóban vannak olyan tényezők, amelyek arra utalnak, hogy pusztán politikai csatározás zajlik. Az egyik ilyen az, hogy a Red Bull autóinak pilótafülkéjében három éve benne van az autó alján levő hasmagasság-állító eszközön felüli extra állító, amelynek tervrajzait fel kell tölteni az FIA szervereire, ahol bármelyik csapat megnézheti. Maga az eszköz persze teljesen legális, ezt a riválisok sem vitatják, ám most valamiért felmerült bennük, hogy szabálytalan módon (is) használhatja azt a Red Bull.

„Voltak olyan sugallatok, hogy a csapatot váltó korábbi Red Bull-alkalmazottaknak lehet információja arról, hogy az eszközt mire használták vagy mire nem, és hogy így került a riválisok figyelmének középpontjába a szerkezet a szingapúri versenyhétvégén” – írta Noble az Autosporton megjelent cikkében, ami magyarázat lehet az időzítésre. Zak Brown nem véletlenül vetette fel, hogy az FIA-nak eskü alatti nyilatkozatot kellene aláíratnia volt és jelenlegi Red Bull-alkalmazottakkal, Nikolasz Tombazisz, a szövetség együléses bizottságának elnöke azonban elvetette ezt a lehetőséget, mondván „emberekről van szó és az ő változó helyzetükről, mint lojalitásról, korábbi és új lojalitásokról, ezért óvatosan kell bánni ezzel.”

Tombazisz álláspontja az volt, hogy nem fognak pletykák és szóbeszédek alapján vizsgálatot indítani a Red Bull ellen úgy, hogy nincs bizonyítékuk vagy legalább olyan indítékuk, ami felveti a bikás istálló bűnösségét. Hiszen más állítani valamit és bizonyítani azt, nem utolsó sorban pedig azt is figyelembe kell venni, hogy a rivális csapatoknak – beleértve az ott dolgozó korábbi Red Bull-alkalmazottakat – nyilván az az érdeke, hogy zavart keltsenek a Red Bullon belül.

Nikolas Tombazis
Nikolasz Tombazisz Austinban lezártnak nyilvánította az ügyet / Fotó: Dan Mullan/Getty Images/Red Bull Content Pool

Mégis lehet könnyen állítani?

Mi is szemléztük Mark Hughes elismert F1-es újságíró Motor Sport Magazinon megjelent azon írását, amelyben levezeti, hogy a Red Bull extra állítóját egyszerre két szerelőnek kell összehangoltan állítania – a Sky Sports egyébként felvételeket is készített arról, ahogyan ezt demonstrálják az FIA embereinek –, így szinte kizárt, hogy az állítást a parc fermé során úgy kivitelezhették, hogy azzal ne keltsék fel FIA ellenőrének figyelmét.

Az ésszerű magyarázat azonban nem biztos, hogy megállja a helyét, mert Tombazisz szavaiból is az jött le, hogy nem kell nagy hűhót csapni az állításhoz, Jonathan Noble pedig azt írta: „Néhány rivális csak nevetett azon, ahogyan a Red Bull demonstrálta az FIA-nak, hogy az eszközüket egy hosszú szerszámmal, rúddal és imbuszkulccsal állították. Az egészet kitalációnak bélyegezték és azt mondták, hogy Tapsi Hapsi használna ilyen eszközöket, míg a valóságban sokkal kevésbé nyilvánvaló módon lehet állítani.”

Hogy mi az igazság, egyelőre nem tudjuk, de többen azt is felrótták, hogy míg a Red Bull nemrég elkaszálta a saját autófestéses pályázatát és nem változtatott az RB20-as festésén, mondván minimális többletsúlyt sem akarnak az autón tudni, addig egy extra hasmagasság-állító szerkezetet nem tartanak feleslegesnek pusztán azért, hogy az edzések alatt gyorsabban végezhessenek el állításokat.

Alighanem ezek mind olyan kérdések, amelyekre Zak Brown és az ügyet az USA Nagydíj után botrányosnak tituláló Toto Wolff is választ vár. Utóbbi szerint pedig „az FIA vezetése utána fog járni a dolognak és fel fogja tenni a kérdés, hogy »Mit fogunk kezdeni ezzel?«”. Ez szintén arra utal, hogy nincs még vége az ügynek, és alighanem azon fog múlni, hogy lesz-e folytatás. hogy Mohammed bin Szulajm FIA-elnök szembemegy-e Tombazisz véleményével, és további vizsgálatokat rendel-e el.

A Ferrari rejtegetni próbálja a sikere titkát? – sejtelmesen nyilatkozott Vasseur