back to top
KezdőlapFormula 1A Red Bull egyre bátrabb harapása okozta a monacói vergődést?

A Red Bull egyre bátrabb harapása okozta a monacói vergődést?

-

Egy szakíró szúrta ki a Red Bull fejlesztési irányvonalát tanulmányozva, hogy a kasztni egyik részét szándékosan csonkítják a légarámlás javítása érdekében. A negatív hatások ellenére is megérheti nekik.

A tavalyi Szingapúri Nagydíj óta látszik, hogy a Red Bull autójának nem ízlenek a lassú utcai pályák, és a monacói gyenge szereplés (6. hely Max Verstappentől) megmutatta, hogy a probléma változatlanul fennáll.

A maximális leszorítóerő, az egyenetlen aszfalt jelenléte és a kerékvetők használatának igénye rossz kombináció nekik, ezért az Autosport technikai szakértője, Matt Somerfield megpróbálta kinyomozni, hol lehet a gond.

A Red Bull fejlesztési irányát 2022-től követve, az RB18-as autótól az idei RB20-asig, azt figyelte meg, hogy bár elöl a futóműelemek elrendezése nagyrészt változatlan évek óta, a kasztni homlokzatának alja környékén egyre nagyobb és nagyobb felületet haraptak ki, hogy javítsák a padlólemez felé az áramlást, ami oly fontos a 2022 óta érvényes keretrendszerben.

A vasárnapi mise szentségét féltik Horner új ötletétől

A szakoldal cikkében (hivatkozás itt) rajzokon is látható a folyamat, a՝piros nyilakat kell nézni. Ezalatt a kocsi tengelytávja is változott, valamint az alacsonyabban elhelyezkedő futóműrészeket és a kormányösszekötőt is arrébb mozgatták.

„Talán túl sokat beáldoztak az autó menettulajdonságaiból az aerodinamikai előnyökért – írta Somerfield.  – A lényeg, hogy jól válasszanak az egyik (menettulajdonságbeli) oldalon keletkező veszteségek és a másik (aerodinamikai) oldalon szerzett előnyök között.”

„Ha a kompromisszumtól enyhén romlik a futómű működése, de cserébe jelentősebb az aerodinamikai előny, azt bizonyára bármelyik csapat bevállalja.”

A kanadai pálya több szempontból hasonlít a monacóihoz: az aszfalt felülete nem a legsimább, fontos a rázókövek használata, a kanyarok közül pedig egyik sem számít gyorsnak, csupa visszafordítóból és lassú/közepesen gyors sikánból áll a vonalvezetés. Ugyanakkor sokkal több és hosszabb egyenes található rajta, ezért a csapatok jóval kisebb leszorítóerőt választanak, ami talán enyhít a Red Bull problémáin és nem jelentkeznek a nagy leszorítóerőnél tapasztalt gondok.

Úgy látszik, a monacói+szingapúri nehézségek velejárói az átlagos pályákra optimalizált domináns autóknak, hiszen 2014 és 2020 között a Mercedes is gyakran küszködött ezeken a pályákon.

Antonelli elfelejtette elkövetni az újonchibákat, újabb piros pontot szerzett a Mercedesnél