back to top
KezdőlapFormula 1Talán ennyi volt a mostani Red Bullban, de a technikai igazgató még...

Talán ennyi volt a mostani Red Bullban, de a technikai igazgató még rosszabbra számított

-

Pierre Waché, a Red Bull technikai igazgatója nem titkolja, hogy a 2022 óta fejlesztgetett koncepciójuk alighanem kifutotta magát, ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy ne fejlődhetnének tovább. Azt pedig nem gondolta, hogy a többieknek ennyi ideig tart utolérni őket.

Miután tavaly Max Verstappen 19 futamot nyerve, rekordokat rekordokra halmozva leigázta a teljes Forma–1-es mezőnyt, az idei szezon előtt úgy tűnt, hogy a Red Bull folytatni fogja a menetelését. Ám annak ellenére, hogy – különösen az egyéni pontversenyben – nagyon jól állnak, a dominancia a múlté, hiszen a Ferrari, a Mercedes, de főleg a McLaren végre felnőtt az energiaitalos alakulathoz. Pierre Waché, a Red Bull technikai igazgatója ugyanakkor várta ezt, sőt, azt hitte, hogy az előnyük jóval korábban elfogy.

„Hogy őszinte legyek, arra számítottunk, hogy a riválisok hamarabb utolérnek – jelentette ki az Autosportnak. – Amikor nekivágtunk a 2022-es szezonnak, nem a miénk volt a leggyorsabb autó, hanem az év elején a Ferrarié. Nagy versengésre számítottunk 2023-ban, de ez nem következett be. Aztán arra is számítottunk, hogy az ellenfelek többé-kevésbé az idei év kezdetétől a nyakunkon lesznek. Vártuk, hogy nagyon szoros lesz, mert nyilván limitált, hogy mennyi teljesítményt lehet találni változatlan szabályok mellett. Aztán 4-5 futam után érkeztek meg ránk, talán kicsit késleltetve, de őszintén szólva már az év kezdetétől ezt vártuk.”

Wache azt hitte, hamarabb utolérik őket / Fotó: Bryn Lennon/Getty Images/Red Bull Content Pool

Amikor a francia szakembert arról kérdezték, hogy az előnyül elolvadása a riválisok fejlesztéseinek, vagy Red Bull vártnál kisebb előrelépéseinek köszönhető, azt mondta, hogy igazából a két dolog együttesen eredményezi ezt, de a szabályok miatt egyébként is elég sok a limitáló tényező és egyre nehezebb előrelépést elérni, ezért „változatlan szabályok mellett biztos, hogy a riválisok egy ponton utolérnek.”

Ami a vártnál kisebb előrelépést illeti, ezt nem mi mondjuk, hanem Waché, szerinte ugyanis az RB20-as nem mindenben hozta, amit a szezon előtt vártak tőle. „Azt mondanám, hogy nem igazán [felelt meg a várakozásoknak]. Fejlődtünk tavalyhoz képest, ez kétségtelen, de némely területen nem hoztuk azt, amire számítottunk. Különösen a gyors kanyarokban vártunk többet annál, mint amit mutattunk. Az autó versenyképességének figyelembe vétele nélkül, pusztán a saját referenciáinkhoz igazodva, a rendelkezésre álló eszközökkel kicsit többre számítottunk.”

Hogy mi az oka annak, hogy nem kapták meg, amit vártak, azt a technikai igazgató szintén összetett módon magyarázta. „Néhány dolognak a korrelációhoz lehet köze, mivel elég régi a szélcsatornánk. Illetve az annak a bajnokságban elfoglalt helyezésünk miatt csökkentett használata is eredményezheti mindezt, és talán az a tény is, hogy ez a harmadik év a jelenlegi szabályrendszerben.”

A Red Bull pedig 2022 óta ugyanazt a koncepciót finomítgatja, ami felveti azt a kérdést is, hogy mikor érnek el ahhoz a ponthoz, amikor már nem tudnak többet kihozni belőle. Waché szerint lehet, hogy már elértek. „A plafont [egyazon kimondott koncepcióval] talán elértük, de ez nem azt jelenti, hogy összességében ez a teljesítményplafonunk. Ebben az üzletben másoktól is lesel el ötleteket. Az utóbbi két évben a többiek lesték el a mi ötleteinket, de alapvetően szükségük van arra, hogy valami mást is találjanak az előrelépéshez. Ez most elkezdett megtörténni, ami máshová helyezi a plafont.”

Newey jövőre is foglalkozik a Red Bull autójával