back to top
KezdőlapFormula 1Semmi nem úgy volt Ricciardo távozása kapcsán, ahogy eddig gondoltuk?

Semmi nem úgy volt Ricciardo távozása kapcsán, ahogy eddig gondoltuk?

-

David Coulthard igencsak más megvilágításba helyezte Daniel Ricciardo F1-es búcsúját, miközben továbbra sem mondta meg kerek-perec senki, hogy mi történt valójában.

Mi és sokan mások is megírták, hogy a Red Bull nagyon nem úgy búcsúztatta el Daniel Ricciardót, ahogyan a nyolcszoros futamgyőztes ausztrál pilóta megérdemelte volna. Noha Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója utólag kijelentette, már a szingapúri versenyhétvége előtt közölték versenyzőjükkel, hogy távoznia kell – miközben utódja, Liam Lawson elmondta, ő két héttel korábban tudott róla –, ez szöges ellentétben áll mindazzal, amit Christian Horner, a Red Bull, illetve amit Laurent Mekies, az RB csapatfőnöke nyilatkozott a legutóbbi versenyhétvége során.

Ezek, illetve egyéb sajtóhírek – Craig Slater, a Sky Sports riportere például közölte: Ricciardo a verseny után, Hornerrel folytatott négyszemközti beszélgetés során tudta meg, hogy tényleg ennyi volt – alapján az a kép rajzolódott ki, hogy az ausztrál pilótában a versenyhétvége előrehaladtával realizálódott, hogy tényleg lecserélik Liam Lawsonra, és tényleg ez a búcsúfutama. Így aztán miután a csütörtöki nyilatkozataiban még azt mondta, arra számít, hogy kitölti az évet, szombaton már inkább hajlott arra, hogy szezon közben távoznia kell, vasárnap pedig a sírás határán búcsúzkodott a futam után.

Daniel Ricciardo, RB, Szingapúri Nagydíj
Fotó: Rudy Carezzevoli/Getty Images/Red Bull Content Pool

A Red Bullnál 2005 és 2008 között versenyző, az energiaital-gyártóhoz azóta is ezer szállal kötődő, az F1-es bemutatókon rendszeresen autóba ülő David Coulthard a Formula for Success podcast legutóbbi epizódjában azonban teljesen más megvilágításba helyezte a történteket, amikor megosztott egy „pletykát”.

„Ez inkább egy pletyka, mintsem, hogy a saját szememmel láttam volna, de azt mondják, hogy valójában [Ricciardo] már néhány versenye óta tudta, hogy Szingapúr lesz az utolsó futama, és nyilván megvolt a lehetősége arra, hogy ezt nyilvánosságra hozza, de úgy döntött, hogy nem teszi. És itt szeretnék visszaemlékezni arra, amikor én jöttem rá, hogy valószínűleg itt a vége a pályafutásomnak. Akkor kaptam egy nagyon szép kis lehetőséget, hogy bejelentést tegyek – nem mintha ez világraszóló hír lett volna – a Brit Nagydíjon, és barátok, családtagok körében közöljem, hogy vége, és fejezzem be 2008 végén.”

„Tudom, hogy rengeteg negatív reakció érkezett és az emberek azt kérdezték, [Ricciardo] miért nem kapta meg ezt a lehetőséget, de azt hallottam, hogy megkapta, de úgy döntött, hogy nem él vele. Próbálom összerakni a fejemben, hogy ez csak személyes dolog, és nem akarta, hogy ez megzavarja, vagy inkább egyfajta mesteri húzás a médiában, hogy még inkább erről szóljon minden, amikor majd mondjuk megjelenik Austinban és Vegasban. Mindkettő remek lehetőség arra, hogy nagy nyilvánosságot kapjon és elérje, hogy ez az egész róla szóljon, míg máskülönben az egész összekeveredett volna a szingapúri versenyhétvégével” – fejezte be az igencsak érdekes fejtegetését a skót.

Daniel Ricciardo, RB, Szingapúri Nagydíj
Ricciardo a szingapúri időmérő után / Fotó: Rudy Carezzevoli/Getty Images/Red Bull Content Pool

Persze Coulthard elmondása szerint mindez csak pletyka, ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy az 53 éves expilóta nagyon jól értesültnek számít a Red Bullt érintő kérdésekben, így nem zárható ki, hogy pontosan tudja, mi történt, csak igyekszik diplomatikus maradni. Alex Jacques, az F1 TV kommentátora mindenesetre a gondolatmenetet folytatva azon elmélkedett a podcastban, hogy Ricciardo miért választhatta volna ezt az utat, majd arra jutott, hogy az ausztrál esetleg az utolsó pillanatig bízott benne, hogy egy kiemelkedően jó szingapúri teljesítménnyel nyerhet még magának néhány futamnyi időt. Úgy véli, erre utalhat az is, hogy Ricciardo hangulata a Q1-es kiesés után változott meg gyökeresen, mintha ekkor döbbent volna rá, hogy tényleg vége.

Előbb-utóbb vélhetően megtudjuk majd az igazat.

Tovább forgatta a tőrt Ricciardóban a Red Bull tanácsadója