back to top
KezdőlapFormula 1Rosberg már a 2023-as Forma-1-es szezonra jósol

Rosberg már a 2023-as Forma-1-es szezonra jósol

-

A 2016-os F1-es világbajnok Nico Rosberg megosztotta gondolatait, hogy szerinte mi lesz a következő szezonban, miután Max Verstappen megszerezte a második világbajnoki címét és a Red Bull 2013 óta először a konstruktőri koronát.

A Red Bull olyan mértékű dominanciát és fölényt mutatott idén, amit utoljára Sebastian Vettel 2010-2013 közötti, zsinórban négy bajnoki címet hozó sorozatában mutatott meg. A Ferrari, amelytől azt várták, hogy az idény folyamán kihívója lesz Christian Hornernek és társainak, időnként erős tempót mutatott a 2022-es szezon alatt, de nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

A hibák és megbízhatósági problémák egyvelege miatt az olasz csapat – és pilótája, Charles Leclerc – kiesett a versenyből. A Mercedes messze elmaradt az elmúlt hét év teljesítményétől, melybe Rosberg 2016-os egyetlen világbajnoki fiadala is beletartozott. A jövő évre rátérve Rosberg még több hasonlót vár a Red Bulltól. A Sky Sports F1 Any Driven hétfői adásában beszélt erről:

„A Red Bull jelenleg ugyanolyan domináns, mint amilyen a Mercedes volt az elmúlt években. A konstruktőri bajnokit is ilyen hamar bebiztosították, és jelenleg minden téren domináns csapatuk van, akárcsak a Mercedesnek.

Náluk van az autó, náluk van a fejlődési ütem egy szezon alatt, a megbízhatóság. A versenyző is náluk van, aki jelenleg a legjobb vagy vele egyenrangúan a legjobb a Forma-1-ben. Náluk van a stratégia – amely minden alkalommal működik. Minden eszméletlenül összeállt, és a motor is fantasztikusnak tűnik. Egyértelműen egy olyan időszakot élnek most, amikor bármely más alakulatnak nagyon nehéz lesz újra a közelükbe férkőzni. Még jövőre is, ahogy most mennek a dolgok, mert akkora lendületben vannak.”

A Mercedesnek nagyon frusztráló volt ez a szezon, hiszen még nem tudtak futamgyőzelmet aratni. Az Ezüstnyilak vasárnap Austinban jártak a legközelebb a kockás zászlós elsőséghez. Lewis Hamilton alávágott Verstappennek, aki meglepően hosszú bokszkiálláson volt.

A Red Bull sebessége azonban akkora, hogy a holland hét körrel a vége előtt utolérte a hétszeres világbajnokot, majd 2022-ben a rekordot jelentő 13. győzelmét aratta. A 2023-as évre lépve Rosberg úgy véli, hosszú út áll még előtte, hogy korábbi csapata és a Ferrarihoz hasonló versenytársak következetesen kihívják a Red Bullt:

„Igen nehéz lesz a Ferrarinak, de még a Mercedesnek is, hogy közelebb kerüljenek. A Mercedes Achilles-sarka az egyenes tempó, istenem, de lassúak az egyenesben, különösen a Red Bullhoz képest. Ugyanakkor remélem, hogy sikerül megtalálniuk a titkot, hogy felszabadítsanak némi tempót az egyenesekben is.”

Rosberg szerint az F2/F3-as csapatok is jobbak a Ferrarinál