back to top
KezdőlapFormula 1Az egyik legkisebb afrikai ország jelentkezett be F1-es versenyrendezésre

Az egyik legkisebb afrikai ország jelentkezett be F1-es versenyrendezésre

-

Végre egy egészen váratlan hír pályafronton: maga Stefano Domenicali erősítette meg, hogy hamarosan Ruandába, a viharos múltú kelet-afrikai országba utazik, hogy egy lehetséges F1-es verseny rendezéséről tárgyaljon.

Az F1 utoljára az 1993-as Dél-afrikai Nagydíjon versenyzett a kontinensen, ahova a Liberty Media hatalomátvétele óta fontosnak tartja a visszatérést a sport, ám a kyalami pályán való újbóli versenyrendezés terve már többször is meghiúsult. Most viszont egy olyan ország került fel az F1 térképére, amelyről a legkevésbé sem gondolnánk, hogy szóba jöhetne versenyrendezőként.

Ruanda az afrikai Nagy-tavak régiójában fekvő ország, lakossága 13 millió fő körüli, területe pedig 26338 km2 – ezzel pedig a Afrika negyedik legkisebb szárazföldi országa. Az ország világhírnévre sötét múltja által tett csupán szert az 1990-es években ott zajló szörnyű népirtás által, de jelenleg sem teljesen nyugodtak a mindennapjai, hiszen nyugati határvidékén 2022 óta fegyveres konfliktusban áll a Kongói Demokratikus Köztársasággal.

Ruanda ugyanakkor az utóbbi időben igyekezett szorosabbra fűzni a viszonyt az FIA-val, aminek egyik eredménye, hogy idén decemberben az ország fővárosában, Kigaliban rendezik az FIA díjátadó gáláját. Az ország fejlesztési ügyekért felelős bizottságának képviselői idén ellátogattak a Monacói Nagydíjra, hogy a sport vezetőivel egyeztessenek, s mint arról az Autosport most beszámolt, saját épített versenypályával szeretnének csatlakozni a Forma-1-es versenynaptárhoz.

„Komolyan gondolják – mondta az F1 vezérigazgatója, Domenicali. – Már bemutatták a terveiket, szeptember végén pedig találkozni is fogunk. Egy épített pályáról lenne szó.”

„Versenyezni akarunk Afrikában, de megfelelő befektetésre és megfelelő stratégiai tervre van szükségünk. Ügyelnünk kell arra is, hogy az általunk meglátogatott országban vagy régióban szívesen fogadjanak minket, hiszen előfordulhat, hogy mások a helyi prioritások. Mindig nagyon óvatosnak kell lennünk, hogy a helyes döntéseket hozzuk meg.”

Szavai alapján Domenivali egyelőre óvatos a Ruandai Nagydíj terveivel kapcsolatban, azt viszont belengette, hogy a már letisztázott menetrendű 2025-ös szezon után nagyobb átalakulások jöhetnek az F1-es naptárban az érdeklődők megnövekedett száma miatt. Egy másik lehetséges új csatlakozó Thaiföld, akiknél tavasszal már járt egy tárgyaláson, de a Szingapúri Nagydíj után ismét tesz ott egy kitérőt.