back to top
KezdőlapFormula 1Russell: 2,5 év kemény munkája volt ez a pontszerzés

Russell: 2,5 év kemény munkája volt ez a pontszerzés

-

George Russell számára rendkívül érzelmesre sikeredett a Magyar Nagydíj. Nem csak azért, mert a brit pilóta megszerezte első pontjait a Williammszel, hanem a grove-i istálló először ünnepelhetett dupla pontszerzést, miután Nicholas Latifi is a legjobb tíz között tudott végezni.

Russell a rajt után káoszt követően egészen a 8. helyre tudott előrelépni a 17.-ről, amíg kanadai csapattársa előtte két pozícióval, a hatodik helyen haladt az első kört követően. Egy hihetetlen izgalmas versenyt követően pedig Latifi végül a nyolcadik, Russell pedig a kilencedik helyen ért célba, ami akár hetedik és nyolcaik hely is lehet, ha az FIA elutasítja az Aston Martin fellebbezését Sebastian Vettel kizárása kapcsán. Így mindkét Williams Max Verstappen előtt végzett, akinek már a rajtnál megsérült az autója és emiatt nagyon nehéz volt vezetnie az RB16B-t az újraindítást követően.

Russellnek már idén is többször megvolt az esélye a pontszerzésre. Ausztriában Fernando Alonso happolta el előle a tizedik helyet, Silverstone-ban pedig büntetést kapott a Carlos Sainzcal való találkozása miatt. Azonban Magyarországon már semmi nem állíthatta meg őt és a futam után könnyek között nyilatkozott a televíziós társaságoknak.

„Elejtettem pár könnycseppet, nem is értem, hogy miért, egyszerűen csak előjöttek” – mondta Russell az F1TV Magyar Nagydíj utáni levezető showjában. „Nagyon sokat jelent a számomra ez a pontszerzés. Amikor már ilyen hosszú ideje küzdessz ezért, mint én, többször átfut az ember fején, hogy meg fogok-e a legjobb tízben végezni vagy sem?”

„Nagyon nehezen tudtam megemészteni azt, amikor kiestem a biztonsági autó mögül Imolában vagy azt is, amikor lerobbantam Ausztriában és kiestem a nyolcadik helyről. Fernando az idei osztrák futam legvégén meg tudott előzni pár körrel a vége előtt, de most eljött a pillanat 2,5 éve kemény munkát. Ugyan szerencsések voltunk és sok pilóta kiesett előlünk, de élni tudtunk az előttünk adódó lehetőségekkel és ennek kifejezetten örülök” – zárta Russell.

A Williams számára azért is jelentős volt ez a dupla pontszerzés, mert így bebiztosították a konstruktőri nyolcadik helyüket a megszerzett 6 ponttal, ami akár 10 is lehet az Aston Martin fellebbezésének elutasítása után. A mögöttük érkező Alfa Romeonak ugyanis csak három egység szerepel a neve mellett, a Haasnak pedig nincs pontja, és ha csak nem esik meg még egy, a Magyar Nagydíjhoz hasonló káoszfutam, akkor Günther Steinerék idén nagy valószínűséggel nulla ponttal fognak zárni.