back to top
KezdőlapFormula 1A Mercedes új okokkal is magyarázta Russell kizárását

A Mercedes új okokkal is magyarázta Russell kizárását

-

Drága számítási hibákat vétett a Mercedes George Russell autójával Belgiumban, akit a kocsi túl alacsony tömege miatt utólag kizártak a versenyről.

Ettől ugrott a Mercedes kettős győzelme, a pályán másodikként befutó Lewis Hamilton nyert Russell eredményének törlése után. Már a leintés után jött a gyanú, hogy a fiatalabb brit pilóta azzal járt pórul, hogy az élmezőny többi részével ellentétben nem kettő, hanem egyetlen kerékcserével teljesítette a távot, aminek a végén ráadásul nem volt levezető kör, ami során összegyűjthetett volna néhány ajándék dekát gumitörmelék formájában (jóllehet, annyit biztos nem, amennyi kihúzta volna a csávából).

Andrew Shovlin mérnök a Mercedes Youtube-csatornáján közzétett interjúban megerősítette, hogy a vártnál több gumi fogyott el az autóról, ugyanakkor rámutatott, hogy a különböző olajokból és a fékek anyagából szintén eltűnt egy kis mennyiség, valamint maga a pilóta is sokat izzadt a meleg futamon. Emellett a vizsgálatok kimutatták, hogy Russell autójának egy további része is többet vesztett a tömegéből, mint Hamiltoné.

Elképesztő rekordtól fosztotta meg az F1-et a spái kizárás

„Lewis és George azonos tömegű autóval kezdte meg a versenyt, az időmérő után mindkettőét megmérték. 500 grammnál kisebb volt a különbség közöttük – jelentette ki. – Azonban csak George futott bele problémába, mert a gumikopása jelentősebb volt. Úgy néz ki, a kopólemezből is többet leradírozott.”

Utóbbihoz a vékonyabbra kopó gumiréteg is hozzájárulhatott a sok szintváltozást tartalmazó pályán, mert ezáltal alacsonyabbra süllyedt az autó alja és jobban hozzáverődött az aszfalthoz, illetve a kerékvetőkhöz. (A kopólemez túl vékonyra kopása okozta Michael Schumacher 1994-es kizárását is a Belga Nagydíjról, amit egy rázókövön megpördülésre és a keletkezett súrlódásra volt visszavezethető.)

A Mercedes mérnöke ugyanakkor nem gondolja, hogy Russell érdemben profitált a tervezettnél kicsit könnyebb autóból. „Csak századmásodpercekről, nagyon kis előnyről beszélünk 1-2 kiló esetén, ez nem javít sokat a köridőn” – tette hozzá.

A McLaren látja, hol veszíti el Norris sorozatban a versenyeket