back to top
KezdőlapFormula 1Súlyosabb hátránnyal kell sújtani a Red Bullt, hogy másnak is legyen esélye,...

Súlyosabb hátránnyal kell sújtani a Red Bullt, hogy másnak is legyen esélye, véli Russell

-

George Russell átalakítaná a szércsatornahasználat korlátozásáról szóló rendszert, mert szerinte az nem veti vissza kellően a Red Bullt. Alternatív megoldásként örökös szabályokat javasol az F1-nek. 

2020-ban lépett életbe és a költségkorlátozásokat, valamint a mezőny szorosabbá tételét célozta meg az a szabály, amely az előző évi bajnoki helyezésük függvényében szabja meg, mennyi időn át használhatják autójuk és fejlesztéseik tökéletesítésére a csapatok a szélcsatornát, továbbá azt is, hogy mennyi elemet tesztelhetnek le CFD-szimulációval. 

Az eltölthető szélcsatornaidő 100%-át 1200 órában határozták meg, ennyit kapott az idei év első felére a 2023-as tabellán hetedikként záró Williams, s az előtte végzők számára öt-öt százalékkal csökken, a mögötte végzők számára pedig ugyanennyivel nő a felhasználható időtartam.  

Számszerűsítve ez azt jelenti, hogy a Red Bull az 1200 óra 70%-át (840 óra), a Mercedes 75%-át (900 óra), a Ferrari pedig 80%-át (960 óra) használhatta az év eleje óta. A kvóta fél évre szólt, a Spanyol Nagydíj után az aktuális bajnoki állás szerint újraosztották azokat – ezzel az élcsapatok közül a Mercedes járt a legjobban, hiszen a brackley-i csapat most csak a 4. tabellán. 

Verstappen szerint amiatt jó még a Red Bull, mert ő noszogatja a mérnököket

Russell szerint azonban jobban is lehetne arányosítani a szélcsatornahasználatot a teljesítményhez – a Red Bull például akkora előnyben volt 2023-ban mindenkihez képest, hogy számukra meg sem kottyant ez a néhány százalékos “büntetés”, így más módszerrel kellene számolni az arányokat. 

“A szélcsatornás dolgot jó módszernek tartom, de jelenleg csak a pozíciók számítanak, nem a pontok – vetette fel aggályait Russell, akit a racingnews365 idéz. – A Red Bullnak kétszer annyi pontja volt a konstruktőrök között, mint a második helyezettnek, és mégis csupán ugyanolyan mértékben csökkent a szélcsatornahasználatuk, mint a másodiknak a harmadikhoz képest. Pedig tavaly a Mercedest és a Ferrarit mindössze három pont választotta el. Szóval talán ha a megszerzett pontok számát vennék figyelembe a helyezések helyett, az segítené a csapatokat a felzárkózásban.” 

Russell ugyanakkor hozzátette, a szabályrendszer stabilitása minden kivetett korlátozásnál hatékonyabb a mezőny összerázásában. Ezt mutatja az idei szezon is, amely során már három csapat is képes volt legyőzni a címvédőt időmérőn vagy versenyen. 

“Ha a szabályokat megfelelően összerakják, akkor más csapatok is fel tudnak zárkózni a győzelemért folyó harchoz. Izgatottan várom, hogyan fog alakulni a szezon hátralévő része, majd pedig a jövő év az élmezőnyben. Szerintem nagyszerű csatáknak nézünk elébe négy, akár öt csapat között” – bizakodott. 

“Aztán jön 2026, és ismét minden összekeveredik. A történelmi tapasztalatok megmutatták, hogy általában egy szabályrendszer végén alakul ki a legjobb versenyzés. Szóval talán csak meg kellene tartani ezeket a szabályokat a végtelenségig.” 

Noha a szabályok stabilitásának a versenyzés minőségére gyakorolt hatásával az F1 vezetői is tisztában vannak, a tervek szerint a következő szabályciklus is csupán négy szezonon át fog tartani, hiszen már a 2030-as technikai előírások körül is zajlik az ötletelés.  

Az F1 lassan belátja, hogy tévútra vitték a hibrid motorok – visszatérhet a régi hang