back to top
KezdőlapFormula 1Sainz hibát követ el, ha nem ehhez a csapathoz igazol?

Sainz hibát követ el, ha nem ehhez a csapathoz igazol?

-

Lassan minden érintett nyílt lapokkal játszik a pilótapiacon elérhető legnagyobb ázsiójú versenyző, Carlos Sainz jövője kapcsán. James Vowles nem kertel: szerinte saját csapata, a Williams az egyértelmű legjobb választás a spanyol számára.

A háromszoros futamgyőztes által vágyott forgatókönyv már, hacsak egy újabb drámai fordulat nem következik be, nem fog megtörténni. Sainz elsődleges célja az volt, hogy a Ferraritól való év végi távozás után továbbra is egy győzelemre esélyes csapatnál, a Mercedesnél vagy a Red Bullnál folytassa karrierjét, ám mindkét kapu bezárult előtte: a Red Bull már véglegesítette 2025-ös felállását Sergio Pérez bejelentésével, a Mercedes pedig minden jel szerint Andrea Kimi Antonellire teszi zsetonjait.

Sainz így kénytelen volt a mezőny jelenlegi második felére fordítani a figyelmét, és megfontolni az Audi ajánlatát, valamint meghallgatni más lehetőségeket is. Szintén felvette a kapcsolatot a Williamsszel, ami már nem titok és nem is pletyka a paddockban: maga a grove-i istálló csapatvezetője ismerte el a Sky Sportsnak.

„Nagyon egyszerű, a listánk két versenyzőt tartalmaz, és elég nyíltan beszélünk arról, hogy ki áll az élén” – utalt Sainzra Vowles.

„Hogy miért válassza a Williamst? Ugyanazért, amiért én is itt vagyok. Ez már nem ugyanaz a Williams, amely három évvel ezelőtt volt. Már az a tény is bizonyítja a csapat szemléletváltását, hogy egyáltalán Carlosszal egyeztetünk. Azt akarjuk, hogy két világklasszis versenyző képezze a csapatunkat. Azt akarjuk, hogy a világ felfigyeljen ránk, és lássa, hogy komolyak a szándékaink. Mindent beleteszünk, ami ahhoz kell, hogy visszatérjünk az élre.”

A csapatfőnök szavai alapján az Alexander Albonnal szemben rendszeresen alulteljesítő Logan Sargeant megtartása aligha szerepel a lehetőségek között, az új tulajdonosai révén az anyagi nehézségekből kikecmergő, komoly modernizálásokba, toborzásba fogó egykori bajnokistálló maga mögött készül hagyni a főként keserűséggel teli elmúlt két évtizedet – legkésőbb az új szabályok érkezésekor.

„2026-ban miénk lesz az egyik legjobb, ha nem a legjobb hajtáslánc – utalt Vowles a Mercedesszel még éveken át biztosan kitartó együttműködésre. – Remélhetőleg hamarosan bejelentjük nagyjából 30 ember érkezését más csapatoktól, akik toborzását az elmúlt egy év során végeztük. A világ változik, Carlos pedig nagyon jól beleillene abba a vízióba, amit most építünk.”

„De az ő döntése, hogy ide akar-e jönni. Szerintem látja az erősségeinket. Persze nekem, a Williams csapatruházatát viselve könnyű ezt mondanom, de szerintem egyértelmű döntés minket választani. Köztudott, hogy neki is van egy-két lehetősége, és ezek egyike vagyunk mi. Személy szerint úgy gondolom, mi lennénk a helyes választás, összeillenénk, de a döntést neki kell meghoznia.”

Az utóbbi hetekben másik két futamgyőztest, Valtteri Bottast és Esteban Ocont is szóba hozták a Williams jövő évi ülésével. Hogy ki a második személy a csapat listáján, az nem derült ki, mindenesetre bizonyos, hogy 2025-re pénzügyi szempontból nem készülnek semmiféle kompromisszumra a pilótaválasztásnál – talán 2016 óta először, amikor még Felipe Massa és a most visszatérni vágyó Bottas vezetett náluk.