back to top
KezdőlapFormula 1Sainz pénzt visz új csapatához, de nem úgy, ahogy azt gondolnánk

Sainz pénzt visz új csapatához, de nem úgy, ahogy azt gondolnánk

-

A Williams csapatfőnöke már nem egyszer magasztalta Carlos Sainz versenyzői kvalitásait, amióta az istálló leigazolta a spanyolt 2025-re. James Vowles most kifejtette, miért jobb befektetés Sainz, mint egy hagyományos értelemben vett fizetős pilóta.

A grove-i istállót az elmúlt hetekben végrehajtott pilótacsere okán megtalálták a fizetős versenyzőkkel kapcsolatos kellemetlen kérdések, elvégre a paddockban és a szélesebb nyilvánosságban is akadtak olyanok, akik azt feltételezték, azért került Logan Sargeant ülésébe Franco Colapinto egy tapasztaltabb versenyző, például Mick Schumacher helyett, mert az argentin szponzori pénzekkel is hozzájárul a csapat működéséhez. Vowles már akkor is elmagyarázta, más volt az ok-okozati sorrend, az F1-ben 23 éve nem szereplő nemzet pilótájának leigazolása után jelentek csak meg a támogatók, és elmondása szerint egyébként is egy másik versenyző volt az, aki konkrét összeggel jelentkezett be.

A Williams csapatfőnöke bocsánatot kért Mick Schumachertől

A Williams jövő évi új pilótája, Sainz háromszoros futamgyőztesként és a mezőny egyik legnagyobb ázsióval rendelkező tagjaként aligha sorolható a fizetős versenyzők kategóriájába, de Vowles szerint ezt a fogalmat napjaink F1-ében már nem is feltétlenül úgy kell értelmezni, ahogy azt sokan teszik. Abban a tekintetben Sainz is pénzt hoz a csapathoz, hogy Colapintóhoz hasonlóan a puszta jelenlétével felkelti bizonyos támogatók érdeklődését, ugyanakkor a csapatfőnök szerint nincs annál jobb fizetős versenyző, mint aki az eredményeivel lendíti feljebb az istállót a tabellán, hogy ezáltal a következő szezonra nagyobb szeletben részesüljön a csapatoknak kiosztott pénzdíjakból.

„A valódi anyagi haszon minden csapat számára a teljesítményben lakozik. Ha egy gyors autót építünk, vagy olyan versenyzőink vannak, akik a határokig hajszolják az autót vagy egymást, az jobb bajnoki helyezéseket és nagyobb szponzori bevételeket eredményez. Ez a titkos receptje annak, hogyan kell működtetni egy F1-es csapatot. Az egész olyan, mint egy startup vállalkozás. Először bele kell tenni a pénzt egy vagy két versenyzőbe, akikről tudjuk, hogy előre fogják vinni a csapatot” – idézi Vowlest a racingnews365.

„Nem úgy kell elképzelni, hogy a telefon azonnal elkezd csörögni, és valaki rögtön felajánl 20 milliót. Annyit elmondhatok, hogy bizonyos szponzorokkal már fél éve egyeztetünk, és lehet, hogy talán éppen ez [Sainz leigazolása] volt az a végső löket, ami átlendítette őket.”

Sainz elárulta, van egy varázsszó, amit ha kimondanak, lassabb lesz tőle