back to top
KezdőlapFormula 1A Sainz-hatás: ilyen örömöt vált ki, ha az egyik legjobb versenyző az...

A Sainz-hatás: ilyen örömöt vált ki, ha az egyik legjobb versenyző az egyik leggyengébb csapathoz igazol

-

Carlos Sainzhoz hasonló kaliberű, karrierje legtermékenyebb szakaszában járó futamgyőztes versenyző az utóbbi évtizedekben ritka látvány volt a Williams grove-i bázisán – nem csoda, hogy a csapattagokat azonnal felvillanyozta a spanyol pilóta külön nekik szánt üzenete.

Már James Vowles, a Williams csapatfőnöke is tett rá utalást a hétfői bejelentést követően, hogy milyen hosszú taps és éljenzés fogadta a csapat főhadiszállásán, amikor egy a csapattagok előtt folytatott beszéd során lejátszotta azt a videót, amelyben Sainz a következő évek Williams-pilótájaként mutatkozik be.

A bejelentés pillanatairól készült felvétel most felkerült a csapat Tiktok-csatornájára:

A Williams elmúlt két évtizedét áttekintve persze érthető, hogy miért vált ki nagy izgatottságot mindenkiben Sainz érkezése, hiszen amióta a formájuk hanyatlani kezdett, elvétve fordul csak elő, hogy egy ilyen renoméval rendelkező versenyző Grove-ot válassza. A legutóbbi többszörös győztesek, akik a csapathoz igazoltak, egyaránt levezetni érkeztek karrierjük utolsó éveire, mint Rubens Barrichello (2010-2011) és Felipe Massa (2014-2017). Pastor Maldonado a csapattal szerezte meg egyetlen győzelmét 2012-ben, a legutóbbi futamgyőztes Williams-pilóta pedig Robert Kubica volt 2019-ben, aki nyolc szezon kihagyása után, súlyos sérüléséből felépülve szintén nem egy csúcskorában járó pilóta volt már.

2018 óta ráadásul a csapatnak mindig volt egy pilótája, akinek teljesítménye látványosan elmaradt a csapattársáé mögött, akár anyagi megfontolásból kapta meg az ülést, akár amiatt, mert a mezőnyben egyre hátrébb csúszva a Williams nem válogathatott a legjobb opciók közül: előzőleg Nicholas Latifi, illetve idén második éve Logan Sargeant hiába dolgoztak alázatosan, ha teljesítményük, baleseteik miatt a közösségi médiában viccelődés, közmegvetés tárgyaivá váltak, a paddockban pedig rendre a lecserélésükről szóló találgatások terjedtek.

Sainz személyében viszont egy karrierje fénykorát élő, 29 éves, háromszoros futamgyőztes pilóta érkezik a Williamshez, akinek felhajtóerejét Vowles már több nyilatkozatában is kiemelte a héten. A legutóbb idén Melbourne-ben versenyt nyerő, és a Ferraritól való év végi távozásig további győzelmekben bízó spanyol pedig a Williamsnél Alexander Albonhoz fog csatlakozni csapattársként, aki szintén komoly elismerést váltott ki az elmúlt években mutatott formájával, vagyis hosszú idő után egy tényleg ütőképes, a mezőny legerősebbjei közé sorolható pilótapárossal fog kiállni a kilencszeres konstruktőri bajnok istálló 2025-től.

Még ha az idei autó eredményessége egyelőre el is marad a tavalyiétól, a Williams Vowles irányításával, a 2020-tól tulajdonosként megérkezett Dorilton Capital befektetései mellett érezhetően felfelé ívelő ágban van – Sainz megszerzése pedig az eddigi talán legfontosabb szimbóluma annak, hogy tényleg az élmezőnybe való visszatérés, a Williams régi fényének visszaállítása az egyértelmű célkitűzés.

Hibát követhetett el a Mercedes és a Red Bull, hogy visszautasította Sainzt