back to top
KezdőlapFormula 1Sajtó: A McLaren intézkedett, hogy jövőre még egy újonc csatlakozhasson a mezőnyhöz

Sajtó: A McLaren intézkedett, hogy jövőre még egy újonc csatlakozhasson a mezőnyhöz

-

Akár öt pilóta is első teljes szezonját kezdheti meg 2025-ben a Forma-1-ben, miután brazil források szerint a McLaren egy fontos lépést tett annak érdekében, hogy saját tehetsége, Gabriel Bortoleto az Audi versenyzője lehessen. Az ülésért továbbra is hajtó Valtteri Bottas azonban tudja, Mattia Binotto még nagyon is tisztában van vele, hogy ő maga mire képes.

Az Audi F1-es projektjének, így pedig tulajdonképpen a mai Saubernek augusztusban élére álló Mattia Binotto egyik fontos feladata Nico Hülkenberg jövő évi csapattársának kiválasztása. Az istállónál harmadik éve vezető Bottas is esélyes az ülésre, ugyanakkor Binotto a jelenleg a Forma-2 bajnoki címére hajtó Bortoletót is behozta a számításba, miközben a csapat tartalékpilótája, Theo Pourchaire neve is újból felmerült.

Bortoleto októberben tölti be 20. életévét, és látványtalan első formaautós évei után váratlanul tört fel az utánpótlás élvonalába azzal, hogy tavaly bajnok lett a Forma-3-ban, idén pedig az F2 címére is esélyes. A brazilra már egy F1-es istálló is lecsapott, F3-as sikere után a McLaren vette fel őt pilótaprogramjába, a kapcsolat viszont akadálynak tűnt a Sauberrel való debütálás előtt.

Binotto boríthatja az eddigi terveket az Audinál, tíz győzelemmel sem érezheti magát biztonságban az ember

A brazil Grande Premio értesülései szerint azonban ez az akadály most elhárult, hiszen a McLaren zöld utat adott pilótája számára, hogy F1-es szerződésről tárgyaljon a Sauberrel, ám a meglévő köteléket nem számolná fel: a sejtések szerint a wokingiak továbbra is előjogot kérnek maguknak Bortoleto alkalmazására, amennyiben Lando Norris vagy Oscar Piastri távozna a csapattól.

Bortoleto esetleges debütálásával még tovább duzzadna a váratlanul nagy 2025-ös újoncdömping. A Mercedesnél Andrea Kimi Antonelli, az Alpine-nál Jack Doohan debütál majd, a Haasnál már biztos az ezen a hétvégén is vezető Oliver Bearman helye, és még Liam Lawson is jó helyzetben van ahhoz, hogy ülést kapjon a Red Bull valamelyik csapatánál. Utóbbi két pilóta ugyan már nem lesz újonc 2025-ben, hiszen volt néhány korábbi rajtjuk, de velük és Bortoletóval együtt ötre nőne azon pilóták száma, akik első teljes szezonukra készülnek jövőre.

Valtteri Bottas persze mindent megtesz azért, hogy ezt megakadályozza, hiszen reményei szerint megtarthatja ülését a csapatnál nemcsak a jövő évre, de az Audi 2026-os érkezésére is. A finn úgy érzi, azáltal, hogy Binotto érkezett Andreas Seidl és Oliver Hoffmann helyére a csapat élén, nőttek az esélyei a maradásra, hiszen a Ferrari korábbi csapatfőnöke jól ismeri őt azokból az időkből, amikor 2019 és 2021 között még egymás ellenfelei voltak a mezőny első felében.

„Az előző vezetőség csak annyit látott belőlem, hogy nem teljesített az autó, amiben ültem. Mattia esetében viszont nagy különbség, hogy egymás ellenfelei voltunk, amikor a Mercedesnél vezettem. Közelről figyelhette, mire vagyok képes, és tudja, hogy pontokat vettem el tőlük akkoriban. Nagyra értékelem, hogy megvolt közöttünk a tisztelet, amikor elkezdtük az egyeztetéseket” – idézi Bottast a Motorsport Week.

„A versenyző ilyen helyzetben nehezen tudja megmutatni a képességeit, pusztán az eredményekre pillantva pedig könnyű ítélkezni. De a lényeg, hogy én tudom, hogyan teljesítek, és a csapat is tudja, végső soron pedig csak ez számít. Azok az emberek, akik tudják, hogyan értelmezzék a versenyzői teljesítményt, most is látják, hogyan teljesítenék, ha jobb technika állna ehhez rendelkezésemre.”

A régi McLaren és Williams hangulatára vágyott, ezért is utasította vissza a Ferrarit Newey