back to top
KezdőlapFormula 1A schumacheri Ferrari-korszakból merítve építene új sikercsapatot Binotto

A schumacheri Ferrari-korszakból merítve építene új sikercsapatot Binotto

-

Az Audi vezetőjeként az F1-be visszatérő Mattia Binotto elárulta, a másfél éves szabadsága alatt is képtelen volt elszakadni a sporttól, az őt megtaláló ajánlatok közül pedig azt választotta a visszatéréshez, amelyben a legnagyobb kihívást látta.

A svájci olasz szakember 2019-től kezdődően négy éven át volt a Ferrari csapatvezetője azt követően, hogy már a 90-es évek dereka óta a Scuderiánál dolgozott, nagyrészt az F1-es motorrészlegen. Az istálló élén eltöltött időszaka tartalmazott két győzelem nélküli évet is, köztük a komoly mélypontnak számító 2020-ast, amit csak hatodikként zártak a tabellán. Mégis a bajnoki reményekkel kezdődő 2022-es évad után váltották le őt Frédéric Vasseurre, az azóta eltelt másfél évben pedig Binotto nem volt részese az F1-es körforgásnak, amely időszakra furcsa élményként tekint vissza.

„Nagyon nehéz volt. Az ember álmodozik arról, hogy milyen lehet három évtized után végre egy hosszú szabadságra menni, amikor van ideje meglátogatni a családtagokat. Szép és hasznosan eltöltött időszak volt, de azok után, hogy 28 éven át megállás nélkül mindig 100 vagy akár 120 százalékon pörögtem, nehéz volt hirtelen megállni” – idézi Binottót a racingnews365.

Még egy alapvető dilemmára sem látja a megoldást Binotto az Audinál

„Hiába voltam otthon, továbbra is minden edzést megnéztem, kielemeztem magamnak az adatokat, próbáltam értelmezni a történéseket, mindent elolvastam, amit az újságban írtak. Nem volt könnyű, de így is a szenvedélyemnek éltem. Továbbra sem voltam képes csak félmunkát végezni, és ugyanúgy az engem megtaláló ajánlatokat illetően is egy igazán nagy projektre vártam, s amint megérkezett, két nap alatt meg is állapodtunk.”

Binotto augusztusban egy számára teljesen új közegben, ám szülőhazájában, a hinwili központú Saubernél kezdett bele új F1-es munkájába, ahol a csapat jogutódjaként 2026-ban beszálló Audi projektjének vezetője lett. Teljes korábbi F1-es pályafutását a Ferrarinál töltve belülről élhette át a sportág egyik legnagyobb sikertörténetét, ahogy az 1990-es évek közepétől kezdődően egy teljes kultúraváltást meghonosítva a Scuderia öt év alatt domináns erővé vált többek között Michael Schumacher, Jean Todt és Ross Brawn nevével fémjelezve, s az akkori építkezés tapasztalatait igyekszik felhasználni most az Audinál is.

„Már van egy példa előttem, ami szerintem segíthet. A prioritások felállításával foglalkozunk, mert nem lehetséges mindent egyszerre megcsinálni. Tapasztalataim szerint több évre is szükségünk lesz. 1995-ben abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy csatlakozhattam a Ferrarihoz és részese lehettem annak a nagyszerű időszaknak” – fogalmazott.

„Már 30 évvel ezelőtt is láttam, hogy ebben a folyamatban sok időt vesz igénybe, amíg felveszünk új, fiatal munkaerőt, miközben szükség van tapasztalt vezetőkre is, megteremtjük az alapokat, létrehozzuk a csapatszellemet, egy győztes csapat mentalitását. Rengeteg a teendő, ami lenyűgöz, és ezt élvezem benne igazán. Kihívásra vágytam, és azért szerződtem ide, mert a kihívás még annál is nagyobb, mint arra számítottam.”

A Ferrari nagy fogással készült Hamiltonnak