back to top
KezdőlapFormula 1A Hamilton-dobogó örök? – megszakadt a legrosszabb sorozat és tovább nyúlt a...

A Hamilton-dobogó örök? – megszakadt a legrosszabb sorozat és tovább nyúlt a rekord

-

Lewis Hamilton először jutott fel olyan magasságba idén, ahova Carlos Sainz a hazai futamán még soha. A Spanyol Nagydíj statisztikái.

A 2024-es szezon első harmada a legkevésbé sem Hamiltonról szólt, a brit még sohasem kezdett olyan észrevétlenül egy F1-es évadot, mint idén: az első nyolc futamon a legjobb öt között sem tudott célba érni, és az első dobogójára a 10. állomásig kellett várni. A 2009-es mclarenes éve közeli rokonságban áll az ideivel, ott is a tizedik futamon lett meg az első dobogója (akkor győzelem a Hungaroringen), ám dobogó nélküli sorozatban az utóbbi időben még a 15 évvel ezelőtti mélypontját is alulmúlta.

Hamilton a 2008-as szezonzáró és a 2009-es Magyar Nagydíj között tíz versenyen át maradt le a pódiumról, ami egészen a közelmúltig negatív rekordja maradt. Azzal viszont, hogy a tavalyi Mexikóvárosi Nagydíj után csak most tudott ismét a legjobb három között végezni, 12 futamból álló sorozatot hozott össze.

A brit viszont a rossz széria megtörésével immár sorozatban 18. szezonjában állt legalább egyszer a pódiumon (eddig minden évében összeszedett legalább ötöt), ami már egy ideje rekord, Michael Schumachernek is csak 15 éven át tartott a sorozata, mielőtt először visszavonult. Hamilton pedig karnyújtásra van egy újabb mérföldkőtől, amit előtte még senki más nem ért el: már csak kettő továbbira van szüksége 200. dobogójához.

Ezerszáztizenegy

Verstappen azért jóval lendületesebben menetel a dobogós ranglistán, Barcelonában már a 106.-at gyűjtötte, amivel az örökranglista negyedik helyére ért fel, holtversenyben Fernando Alonsóval és Alain Prosttal.

A holland a számok harmóniáját kedvelőknek is kedvezett, hiszen az 1-es autót vezetve nyerte meg az F1 történetének 1111. versenyét.

Azt nem mondhatja el, hogy az első rajthelyről, hiszen az Lando Norrishoz került, karrierje során mindössze második alkalommal, a 2021-es Orosz Nagydíj mellé. A McLaren britje valójában már negyedszer próbálhatta ki, milyen az F1-ben az élről indulni, hiszen tavaly két sprintversenyen is megtehette ezt, és aligha önbizalomnövelő számára a tudat, hogy ezek egyike során sem tudta megtartani a vezetést az első kör végére.

Sainzt is tépi az otthoni balsors

Vannak versenyzők, akik noha sok éven át versenyképes autóban ülnek, mégis sújtja őket a hazai pálya átka: ilyen volt például Jenson Button, aki 17 próbálkozásból egyszer sem állhatott dobogóra a Brit Nagydíjon, Daniel Ricciardo, akit utólag megfosztottak egyetlen melbourne-i dobogós eredményétől, vagy Rubens Barrichello, aki az interlagosi győzelmet hajszolta hiába, s zsinórban kilenc kiesés (!) után jött csak össze neki egyetlen harmadik hely.

Ebbe a sorba látszik beállni Carlos Sainz is, aki a Ferraritól távozni készülve idén talán egy ideig utoljára ült dobogóesélyes autóban hazai futamán, de csak eddigi különös sormintáját tudta folytatni: 2015-ös debütálása óta mind a tíz Spanyol Nagydíján pontot szerzett, ám az első három között még sohasem végzett – most is csupán hatodik lett.

Wolff: Én úgy látom, itt Max nyeri a versenyeket, nem a Red Bull