back to top
KezdőlapFormula 1Szenzációs pilótacsere volt a küszöbön a Hungaroringen, de az utolsó pillanatban visszavonulót...

Szenzációs pilótacsere volt a küszöbön a Hungaroringen, de az utolsó pillanatban visszavonulót fújt a csapatfőnök

-

Az olasz Motorsport értesülései szerint közeli lehetőség volt, hogy Esteban Ocon akár már a Magyar Nagydíjra csapatot váltson, az Alpine azonban csütörtökön megálljt parancsolt a terveknek.

Az Alpine-tól a szezon végén már biztosan távozó Ocont az utóbbi hetekben a Haasszal hozták szóba, és valószínű, hogy hamarosan be is jelentik a 2025-től kezdődő együttműködésüket a felek. Igen ám, de ez a mostani lehetőség Ocont a Williamsbe ültette volna be valószínűleg azonnali hatállyal az idei szezon hátralévő részére. A Motorsport ugyan nem említi konkrétan a Magyar Nagydíjat, azt viszont igen, hogy a versenyhétvége csütörtökjén, az Alpine-tól érkezett döntés akasztotta meg végül a már küszöbön lévő pilótacserét.

A lap szerint a Williams csapatfőnöke, James Vowles a két héttel ezelőtti Brit Nagydíjon kereste meg Ocont és az Alpine-t annak lehetőségével, hogy a francia pilóta szezon közben csapatot váltva a grove-i istálló színeiben folytassa a 2024-es pontgyűjtést. A csere első ránézésre minden félnek jól jött volna: a konstruktőri 9. helyen tanyázó Williams egy ideje már mérlegeli Logan Sargeant leváltását, mivel az amerikai idénre sem tudott javítani teljesítményén, így továbbra is elsősorban Alexander Albonba helyezheti pontszerzési reményeit a csapat. Az Alpine vezetősége és Ocon között pedig a Monacói Nagydíj során romlott meg végévényesen a viszony, aminek gyors folyománya lett az év végi szakítás bejelentése, vagyis nyilvánvaló, hogy a felek nem ragaszkodnak feltétlenül egymás társaságához decemberig. Egy felszabaduló ülés pedig lehetőséget adna az enstone-i csapatnak arra, hogy bevesse tesztpilótáját, Jack Doohant, aki egyébként is a fő esélyese egy teljes szezonra szóló szerződésnek 2025-ben.

Itt a Magyar Nagydíj első bejelentése: távozik a rutinos pilóta

A Motorsport szerint a javaslatba eleinte az Alpine is belement, és Ocon is nyitott volt a váltásra, így az elmúlt tíz nap során már meg is ejtette az üléspróbát a Williams idei autójában, az FW46-ban. A helycserére akár már ezen a hétvégén sor kerülhetett volna, ám Ocon csütörtökön is az Alpine szerelésében jelent meg a hungaroringi paddockban, bejelentés helyett pedig csak egy újabb sajtóértesülésben folytatódott a történet: állítólag az Alpine csapatfőnöke, Bruno Famin meggondolta magát és megtiltotta Oconnak a csapatváltást.

Ennek legfőbb indoka lehet, hogy a négypontos Williams éppen a kilencpontos Alpine-t próbálja befogni a konstruktőri tabella nyolcadik helyéért, ebben a versenyfutásban pedig a francia csapat komoly hátrányba kerülhetne, ha biztoskezű versenyzője a riválishoz kerülne, miközben neki egy újonccal kellene folytatnia a szezont. A két konstruktőri helyezésért járó pénzdíjban nagyjából 17 millió dollár a különbség, az Alpine pedig annyira a jelek szerint azért nem neheztel Oconra, hogy ekkora pénzösszeget kockára tegyen a korai elengedésével.