back to top
KezdőlapFormula 1Tényleg fájdalmasan lassúak lesznek a 2026-os F1-es autók?

Tényleg fájdalmasan lassúak lesznek a 2026-os F1-es autók?

-

Az FIA nyilvánosságra hozta a 2026-os szabályváltozások részleteit, de a versenyzőkben már korábban körvonalazódó aggodalmak megmaradtak: valószínűleg a jelenleginél lassabb Forma-1-re kell berendezkednünk.

Bár a hőenergia visszanyeréséért felelős MGU-H már nem lesz része a hajtásláncnak az új motorformula érkezésével, a regeneratív rendszer így is háromszor erősebb lesz a mostaninál. Ebből fakad, hogy az üldöző és az üldözött autó felhasználható elektromos hajtásának mennyiségével való „játszadozás” felválthatja a DRS-t, ugyanakkor eltérőek a vélemények azt illetően, hogy az egyenesbeli tempót illetően valójában gyorsulni vagy lassulni fognak-e az autók.

Abban nincs vita, hogy a kanyarsebességek csökkenni fognak, mivel az autók leszorítóerejét 30%-kal megvágják, ennek részleges kompenzálásaként pedig az aktív aerodinamika lép előtérbe, az egyenesekben az első és a hátsó vezetőszárny elmozdulása csökkenti a légellenállást.

Megszűnik a DRS, összemennek az autók – bemutatták a 2026-os F1-es szabályokat

Alexander Albon mindenesetre elég baljóslatú előrejelzést adott arról, tudomása szerint mennyire fog visszaesni az autók tempója.

„Nem akarok vészmadárkodni, de nagyon lassúak, rendkívül lassúak lesznek. Úgy hiszem, sok munka folyik annak érdekében, hogy a sebesség ne essen vissza az egyenesek végére az elektromos hajtás miatt. Láttam néhány pálya sebességtérképét, és hát elég lassúak lesznek. Azt hiszem, van még dolog ezen a téren” – idézi a Williams pilótáját az Autosport.

„Az autók méretével szerintem jó irányba haladunk, bár úgy tűnik, ennek az a célja, hogy visszahozzon valamit abból, amit az új motorszabályok elvesznek. Minden rendkívül összetetté válik. Én szívesebben venném az egyszerűbb motorokat.”

George Russell optimistább hangvételt ütött meg, ő összességében támogatja az elektrifikáció úttörését is.

„Azt hiszem, a 2026-os autók nagyon eltérőek lesznek a mostaniakhoz képest. Sokkal gyorsabbak leszünk az egyenesekben, de lassabbak a kanyarokban, és talán a köridő is romlani fog. De ezt talán csak mi, a 20 versenyző érezzük majd meg. Aki a tévében nézi, nem feltétlenül tudja megmondani, hogy 250-nel vagy 200-zal megyünk-e a kanyarban. Nekem még a MotoGP is nagyon gyorsnak tűnik, pedig ők 100 km/órával lassabbak a kanyarokban, mint a Forma-1-es autók” – mutatott rá.

A motorformula legutóbbi, 2014-es változásakor is eleinte a versenyzők és a nézők között is sokaknak nehezen csúszott le a torkán az új, hibrid technológia. Barcelonában például négy és fél másodperccel romlott akkor az egykörös tempó 2013-hoz képest, így abban az évben az F1 pole-pozíciós köre már csak 4 másodperccel volt gyorsabb a GP2-énél.