back to top
KezdőlapFormula 1Tovább forgatta a tőrt Ricciardóban a Red Bull tanácsadója

Tovább forgatta a tőrt Ricciardóban a Red Bull tanácsadója

-

Helmut Marko, a Red Bull osztrák tanácsadója a Speedweeken megjelenő jegyzetében kicsit még megforgatta a tőrt a Szingapúri Nagydíj után kirúgott Daniel Ricciardóban, mondván a visszatérése óta eltelt több mint egy évben az ausztrál pilóta csupán kétszer nyújtott olyan teljesítményt, amit kellett volna.

A McLarennél leszereplő nyolcszoros futamgyőztes a tavalyi Magyar Nagydíjtól váltotta Nyck de Vries-t az akkor még AlphaTauri néven futó Racing Bullnál, hogy valamivel több mint egy éven át maradhasson. „Második esélyt kapott, amit senki más nem adott volna meg neki. Ennek az volt az alapja, hogy lehetséges a visszatérése a Red Bull Racinghez, amennyiben elég jól teljesít. A Racing Bulls mindig is köztes megállóként szolgált” – írja Marko arra utalva, hogy vagy az előléptetés, vagy a menesztés várt előbb-utóbb az ausztrálra.

Újabb elképesztő és szomorú részletek derültek ki Ricciardo kirúgásáról

Ricciardo azonban a tavalyi holland Nagydíjon a kezét törte, ami után több futamot ki kellett hagynia, majd az idei szezont nem kezdte valami fényesen, miközben Sergio Pérez új erőre kapott. Aztán a mexikói visszaesett, miközben Ricciardo teljesítménye javult, ám nem eléggé ahhoz, hogy a nyári szünetben a Red Bull meglépje a cserét. „A szükséges teljesítményt csak kétszer nyújtotta, egyszer a Miami sprinten szerzett negyedik helyével az idén, előtte pedig tavaly Mexikóban – közölte a tanácsadó. – Ezektől eltekintve nem volt meg a tempója és a következetessége sem. A teljesítmény, amely igazolta volna az előléptetését a Red Bullhoz, hiányzott, miközben az egész [szerepeltetésének] ez volt az értelme.”

Marko leírta azt is, hogy ők sem tudták, hogy miként segítsenek Ricciardónak. „Ha tudtuk volna, hogy miért nem teljesít úgy, ahogyan kellene, mindent megtettünk volna, hogy változtassunk a helyzeten. De az a gyilkos ösztön már nem volt meg benne. Egykor híres volt a rendíthetetlen előzései és az utolsó pillanatos féktávjai miatt, de már ez sem volt meg.”

Persze a Red Bullt a legtöbben nem is amiatt kritizálják, hogy nem léptette elő Ricciardót, hanem azért, ahogyan elküldte. Az ausztrál pilóta ugyanis a Szingapúri Nagydíj alatt volt kénytelen szembesülni vele, hogy ez az utolsó hétvégéje, a Red Bull ugyanis nem közölte vele, hogy ki fogják rúgni, miközben a helyére érkező Liam Lawson már két hete tudta ezt. Marko erről annyit írt, hogy Ricciardót „időben informálták”.

Ricciardo végítélete már az előtt meg volt írva, hogy 2018-ban elhagyta a Red Bullt