back to top
KezdőlapFormula 1Valószínűleg nem 2023 lesz a rezsicsökkentés éve a Forma-1-ben

Valószínűleg nem 2023 lesz a rezsicsökkentés éve a Forma-1-ben

-

A Forma-1 forradalmi tervét, hogy a gumimelegítő paplanok által biztosított 70 Celsius fokos hőmérsékletet 50-re csökkentik, várhatóan nem 2023-ban fogják majd bevezetni.

Mivel a száguldó cirkusz 2030-ra teljes mértékben karbonsemlegessé válna, az egyik ehhez szükséges lépés az lenne, ha teljes mértékben megszabadulnának a gumimelegítő paplanoktól. Egy teszt alkalmából az austini hétvégére csökkentették a hőmérsékletét és ez a versenyzők nem tetszését váltotta ki. Max Verstappen volt a legnagyobb ellenzője a dolognak, ugyanis a regnáló bajnok elmondta, hogy ha az F1 tényleg meglépi ezt az intézkedést, az balesetekben fog majd megnyilvánulni.

A versenyzők negatív nyilatkozatát követően némileg változtatott a teszten a Pirelli Mexikóra és az új gumik a szokásos 3 helyett most csak 2 óráig voltak 70 fokon előmelegítve a csapatok számára. Ez a megoldás már sokkal jobb volt, ugyanis kevesebb energiát vett igénybe az eredeti procedúrához képest, ráadásul a pilótáknak sem voltak problémáik a kanyarokban az abroncsok hőmérsékletével.

A Forma-1 hivatalos gumiszállítójának most már csak az a feladata, hogy véglegesítsék azt az 5 keveréket, amit a versenyzők majd az évadzáró Abu Dhabi teszten használhatnak majd. A gumimelegítő paplanok 2024-es betiltásáról továbbra sem tett le a Forma-1, azonban a Pirelli emiatt egy új fajta konstrukcióval érkezhet majd arra az évre. Ha ez ugyanis nem történik meg, akkor a csapatoknak kell majd változtatniuk az adott etap elején való gumimelegítési stratégiájukon.