back to top
KezdőlapFormula 1Verstappen: A Honda és a Renault teljesen más mentalitással bír

Verstappen: A Honda és a Renault teljesen más mentalitással bír

-

A Red Bull versenyzője, Max Verstappen szerint teljesen más a kapcsolata a jelenlegi motorbeszállítójukkal, a Hondával, mint korábban a Renault-val volt, akikkel korábban a Milton Keynes-i istállóval négy egyéni és konstruktőri világbajnoki címet nyertek 2010 és 2013 között.

Azonban a sok siker ellenére a két fél haraggal vált el egymástól, miután a turbóhibrid éra során a francia motorgyártó képtelen volt egy megbízható és erős erőforrással előállni. Emiatt a Bikák 2014 és 2018 között mindössze pár futamgyőzelemig tudtak eljutni 2015-öt leszámítva, ahol két darab második helyezés volt a legjobb eredményük.

A Red Bull 2019-ben már a Honda erőforrásait használta és rögtön jobb lett a helyzetük az F1 mezőnyében. Az első két szezonjuk során a holland fiatal révén győzelmeket szereztek, a mostani szezonra azonban annyira összeálltak a dolgok, hogy a Christian Horner által vezetett gárdának mindkét világbajnoki cím megszerzésére megvan az esélyük.

Ugyan a Honda az idei év végén ismét ki fog vonulni a Forma-1-ből, a Red Bull-lal való együttműködésük tovább fog folytatódni és a Bikák a motorszabályok befagyasztásának köszönhetően 2025-ig biztosan használhatják még a japánok által készített és fejlesztett erőforrást.

Verstappen – aki jelen pillanatban vezeti a száguldó cirkusz egyéni bajnokságát hat futammal a 2021-es szezon vége előtt – szerint az előbb említett okok miatt teljesen kapcsolatban álltak a két motorgyártóval.

„Sokban különbözik egymástól a Renault és a Honda, már csak azért is, mert az utóbbi sokkal többet dolgozott a saját projektjén” – árulta el a holland szupersztár a racingnews365.com-nak. „Ez pedig a mentalitásból adódik és ezzel nem a Renault-t akarom kritizálni, de rendkívül élvezem azt, hogy a Honda mérnökeivel dolgozhatok együtt.”

A japánok mérnökei segíteni fognak a Red Bullnak abban, hogy felállítsák a saját motorgyártó részlegüket, a Red Bull Powertrainst, ahol a 2026-ban érkező új motorszabályok alapján fogják elkészíteni a szakemberek a Bikák első saját erőforrását.

Verstappen szavait a Red Bull azon tette is jól tükrözi, hogy az eredetileg Japán Nagydíjra szánt, de végül a Török Nagydíj során használt egyedi festéssel tisztelegtek a Honda előtt, akik 56 évvel ezelőtt szerezték meg az első győzelmüket az F1-ben az RA 272 kódjelű autóval, amit Richie Ginther vezetett.