back to top
KezdőlapFormula 1Verstappen: A bajnoki címek nem számítanak, Alonsónak nyolc is lehetne

Verstappen: A bajnoki címek nem számítanak, Alonsónak nyolc is lehetne

-

Bár eredményesség szempontjából már most is sikeresebb Fernando Alonsónál, Max Verstappen minden idők legjobb versenyzői közé sorolja a spanyolt. Szerinte nem az a lényeg, hogy híresen rosszul igazol, hanem az, hogy bármilyen autóval csúcsteljesítményt nyújt.

Alonso máig a világ autóversenyzésének aktív, megkerülhetetlen alakja, dacára annak, hogy Forma-1-es világbajnoki címeinek számlálója 2006-ban kettőnél, futamgyőzelmeinek számlálója pedig 2013-ban harminckettőnél elakadt. Hiába versenyzett a Ferrarinál, tért vissza a McLarenhez, majd egyesült újra korábbi sikercsapatával, a Renault-val, az Aston Martinnal nyolc dobogót szállító tavalyi szezonját leszámítva eredménytelenül alakult számára az elmúlt évtized az F1-ben – elsősorban csapatainak technikai lemaradása miatt.

Amikor Alonso utoljára futamot nyert, Verstappen még nem is volt az F1-es mezőny tagja, az eltelt időben viszont a Red Bull pilótája 61 futamgyőzelmet és 3 világbajnoki címet kanalazott össze, s valószínűnek tűnik, hogy 27 éves korára mindkét fő eredményességi mutatóban a spanyol értékeinek kétszeresével fog rendelkezni.

A Red Bull fél Verstappentől a rivális csapat vezére szerint

A holland szerint azonban csapatmunkára alapuló sportokban badarság győzelmekben mérni az egyéni nagyságot – erről beszélt a Mundo Deportivónak adott interjúban a Hungaroringen.

„Alonsónak nyolc világbajnoki címe is lehetne, ha egy kicsit szerencsésebb a karrierjében, és a megfelelő döntéseket hozza. Szóval nem, nem a bajnoki címek számítanak. Az emberek mindig csak a címek számát nézik, és automatikusan ez alapján állítják sorba a versenyzőket. Pedig ez nem minden, és ugyanez a helyzet a többi sportágban is. Vajon az a legjobb futballjátékos, aki hatszor megnyerte a Bajnokok Ligáját, és egy-két alkalommal a világbajnokságot is? Nem szükségszerűen. A teljes csapatnak kell jól összeállnia” – mutatott rá.

„Emiatt érzem, hogy Fernando a valaha volt legjobb versenyzők egyike, mert bárhova is ment, mindenhol nagyon-nagyon gyors volt. Viszont a futamgyőzelmekhez szükség van a megfelelő eszközökre is, ez pedig neki nem mindig állt rendelkezésére. Fernando egy igazi harcos, egyúttal pedig rendkívül sokoldalú, mert különböző autókkal is jól boldogul. Legyen szó F1-ről, a Dakarról vagy a hosszútávú versenyzésről, minden szakágban gyors volt. Erre pedig csak nagyon kevés versenyző képes.”

Alonso az F1-től távol töltött 2019-es és 2020-as szezonban, illetve azok környékén kétszer megnyerte a Le Mans-i 24 órást, világbajnok lett a WEC-ben, erős formát mutatva kipróbálta magát az Indy 500-on és a Dakar Ralin is. A spanyolhoz hasonló nyitottság érhető tetten Verstappennél is más versenysorozatok iránt, hiszen a holland lépten-nyomon említést tesz arról, hogy más bajnokságokban is kipróbálná magát, s ő emiatt nem is tervez beláthatatlan végű F1-es karrierrel.

Alonso megint leszólta a fiatal versenyzőket: már nem akkora egyéniségek, mint a régiek