back to top
KezdőlapFormula 1A büntetést kapó Verstappen kezdett az élen Spában, de legfeljebb a 11....

A büntetést kapó Verstappen kezdett az élen Spában, de legfeljebb a 11. helyről rajtolhat majd

-

Hiába érkezett fejlesztések nélkül a Belga Nagydíjra, Max Verstappen kezei között a Red Bull nagyon meggyőző tempót diktált a spái első szabadedzésen. 

Noha péntekre és szombatra is jósoltak esőt, a Belga Nagydíj első szabadedzése száraz időben vette kezdetét, úgyhogy minden csapat zavartalanul vághatott neki az előre eltervezett programjának. A 10 istállóból 7 készült fejlesztésekkel a nyári szünet előtti utolsó hétvégére – a legtöbb újítást az Alpine hozta, de a Mercedes is 5 helyen változtatott (ebből 4 teljesítményt érintő) az autóján, míg a McLaren és a Ferrari is fejlesztett. A Red Bull azonban nem, így ők ugyanazzal a csomaggal – pontosabban csak félig, mivel Max Verstappennél is visszaváltottak a Magyar Nagydíjra elvitt, nagyobb leszorítóerőt igénylő pályákra optimalizált csomagról a korábbira – vágtak neki az első szabadedzésnek, mint amivel a Magyar Nagydíjon versenyeztek.

Mindez azonban nem gátolta meg a címvédőt abban, hogy uralja a tréning elejét, és negyed óra elteltével 1:44.524-es idővel álljon az élen. A motorcsere miatt immár biztosan 10 helyes rajtbüntetés kapó Verstappen ezt ráadásul kemény gumin ért el, miközben a mögé 0,474 és 0,683 másodperces hátrányban, Russell–Hamilton sorrendben felsorakozó Mercedesek a közepes keveréket használták. Akárcsak az utánuk következő McLarenek (Piastri, Norris) és Ferrarik (Leclerc, Sainz), míg a második legjobb kemény gumis időt Alex Albon érte el, megelőzve a 9. helyen szerénykedő Sergio Pérezt.

Az első fél óra két leginkább említésre méltó eseménye Daniel Ricciardo korai megpördülése az első kanyar kijáratán, illetve az ezen a hétvégén a társtulajdonos Ryan Reynolds legújabb filmje miatt különleges festéssel köröző Alpine műszaki problémája volt. A francia istállótól jövőre a Haashoz igazoló Esteban Ocon ugyanis már a legelső körében kapta az üzenetet, hogy térjen vissza a boxba, miután az autóján a hírek szerint vízszivárgás lépett fel. Többet nem is láttuk, így mért idő nélkül zárta az első szabadedzést.

Ricciardo szemben a forgalommal:

Közvetlenül féltáv előtt Verstappen, a két Mercedes, illetve a két McLaren is kimerészkedett friss lágy gumin, ami már relevánsabb összehasonlítással szolgált, de a holland riválisaira nézve ez sem volt kedvezőbb, Verstappen ugyanis 1:43.372-re javítva 0,531 másodpercet adott a piros oldalfalú Pirellin ezt az időt második próbálkozásra összehozó Oscar Piastrinak, míg Russellt már 0,8, Hamiltont, Leclerc-t és Pérezt 0,9, Norris 1, Sainzot pedig már 1,2 másodperccel verte.

Hogy szokás szerint a Williamsnek is erős hétvégje lehet Belgiumban, azt a 20 perces határhoz közelítve Albon jelezte, amikor feljött a 3. helyre 0,727 másodperces hátrányban, és mivel ezután már senki nem javított a legjobb tízben, meg is tartotta ezt a pozíciót. A hátralevő időben a csapatok megtankolt autós etapokat teljesítettek, amelyek során többen is a jelentős gumikopásra panaszkodtak.

Max Verstappen egyébként nem az egyedüli, akire büntetés vár, Cunoda Júkit ugyanis több erőforrás-elem cseréje miatt egyenesen a rajtrács végére száműzik majd.

A Belga Nagydíj 1. szabadedzésének végeredménye: