back to top
KezdőlapFormula 1Verstappen nem hibázott a Hamilton elleni ütközésben, a felügyelők érthetetlen indoklást adtak

Verstappen nem hibázott a Hamilton elleni ütközésben, a felügyelők érthetetlen indoklást adtak

-

Max Verstappen nem kapott büntetést a Magyar Nagydíjon Lewis Hamiltonnal történt ütközéséért, de a felügyelők a hétszeres világbajnokot sem találták hibásnak, az indoklásukban pedig igencsak érthetetlen kijelentést tettek. 

Már a Magyar Nagydíj sportfelügyelőinek döntése előtt is világos volt, hogy Max Verstappen nem saját hibájából ütközött össze Lewis Hamiltonnal a 70 körös futam 63. körében, mivel a hétszeres világbajnok a féktáv alatt folyamatosan jobbra húzódott, ami a holland pilóta elfékezéséhez vezetett.

„Teljesen jó volt a manőverem, de aztán a féktáv közepén, amikor már elköteleztem magam a manőver mellett, hirtelen elkezdett jobbra húzni. Ha nem tettem volna én is ezt, mialatt fékezek, [már hamarabb] összeértünk volna, előbb-utóbb pedig persze, hogy blokkoltak a kerekeim, mert folytatta a jobbra húzódást” – nyilatkozta Verstappen a Sky Sports-nak, majd felemlegette, hogy amikor az Osztrák Nagydíjon ő csinált hasonlót Lando Norrisszal, sokan rögtön keresztre akarták feszíteni.

Az ütközés:

„Az emberek nagy feneket kerítettek annak, ami Ausztriában történt, hogy nem volt korrekt, bla, bla, bla. De akkor a féktáv előtt váltottam irányt, majd egyenes vonalban fékeztem, eléggé egyenesen álltak a kerekeim. Úgy éreztem, hogy most nem az első mozdulatnál történt az irányváltás, hanem a féktáv alatt folyamatosan jobbra tartott. Nem teheted ezt, amikor valaki elkötelezte magát a belső íven. Ezért blokkoltam, máskülönben szintúgy összeütközünk, mert egyszerűen belém kanyarodik. Meglátjuk, de végső soron, ha jobb stratégiával állunk elő, nem kerültünk volna ebbe a helyzetbe. Nem gondolom, hogy bármi rosszat tettem, elköteleztem magam egy teljesen korrekt manőver mellett, és nem gondolom, hogy túl későn fékeztem.”

Hamilton még a top3 által adott interjúk során versenybalesetnek titulálta a történteket, és végül a felügyelők is így látták, mert sem Verstappent, sem Hamiltont nem büntették, lévén „egyiküket sem terheli túlnyomó részben a felelősség.”

Érthetetlen indoklás

Mivel a felügyelőknek olyan információk is a rendelkezésére állnak (pl telemetria), ami nekünk nem, nehéz belekötni az ítéletükbe, de a külső és fedélzeti kamerás felvételek alapján az egyértelműen látszik, hogy miután Hamilton és Verstappen a célegyenes végi féktáv előtt lekörözte Alex Albon Williamsét, a hétszeres világbajnok visszahúzódott az ideális ívre, majd miután beletaposott a fékbe, elkezdett jobbra tartani. A szemből mutatott visszajátszásból és a helikopteres képekből is egyértelmű, hogy Hamilton a féktáv alatt nem azt az ívet követte, amit a korábbi körökben, a felügyelők mégis azt írták az indoklásban, hogy „a 44-es rajtszámú autó vezetője azt állította, hogy ő egyszerűen csak követte a normális versenyívet (amit a korábbi körök videós és telemetriai bizonyítékai megerősítenek.”

Hogy ez miként lehet, arra sajnos mi nem találunk magyarázatot, mert teljesen egyértelmű, hogy Hamilton nem az addigi íven ment, hanem befelé mozdult. A felügyelők leírták, hogy Verstappen a meghallgatáson is elmondta, hogy féktáv alatti irányváltás történt, ám ők ezt nem tekintik a féktáv alatti irányváltás „tipikus esetének”, noha úgy vélik, Hamilton tehetett volna többet az ütközés elkerüléséért.