back to top
KezdőlapFormula 1Verstappent már kóstolgatják a Le Mans-i gyártók, de még vannak kitételei

Verstappent már kóstolgatják a Le Mans-i gyártók, de még vannak kitételei

-

Max Verstappen nem zárkózik el attól, hogy akár még Forma-1-es karrierje alatt rajthoz álljon a Le Mans-i 24 óráson, ám néhány dolgon változtatnia kell a WEC-nek, hogy igazságosnak érezze a feltételeket.

A háromszoros Forma-1-es világbajnok rendszeresen elmondja, hogy nem vágyik alonsói hosszúságú karrierre a királykategóriában, hiszen szeretné magát a versenyzés más szakágaiban is kipróbálni – és sokak szerint az sem kizárt, hogy nem tölti ki 2028-ig tartó szerződését a Red Bull-lal.

A holland a virtuális világban előszeretettel áll rajthoz hosszútávú versenyeken, és megfelelő ajánlat esetén akár az F1-es szezon mellett is bevállalná, hasonlóan ahhoz, ahogy Nico Hülkenberg tette 2015-ben. Jövőre azonban biztosan nem lesz erre lehetősége, hiszen a napokban nyilvánosságra hozott 2025-ös WEC-naptárban a Le Mans-i 24 órás az F1-es Kanadai Nagydíjjal azonos hétvégére került.

„Csakis attól függ, hogy megfelelően el tudom-e végezni a felkészülést. Nagyjából az a helyzet, mint a szimulátorversenyeimmel. Az imolai hétvége során sem vettem volna részt a szimulátorversenyen, ha nem lett volna időm kellően felkészülni. De akkor el tudtam végezni, és össze lehetett hozni a kettőt. Persze azonos hétvégén nem lehet versenyezni a Le Mans-on és a Forma-1-ben is, de ha nincs ütközés, akkor szerintem belefér egy F1-es szezonba” – idézi Verstappent az Autosport.

A Magyar Nagydíjon is rámehet az élő–virtuális dupla melóra Verstappen

A hiperautók érkezése nagyon lendített a Hosszútávú Világbajnokság és a Le Mans népszerűségén, az e hétvégi 24 órás versenyen a csúcskategória mezőnyét 23 autó és 9 gyártó alkotja. Verstappent viszont mindez nem hozta annyira lázba, hogy azonnal a versenyzési lehetőség után kutasson, ugyanis van még néhány kifogásolnivalója a szabályokban, köztük a technikai esélykiegyenlítő rendszer.

„Természetesen kap az ember megkereséseket, de a megfelelő időpontban és a megfelelő módon kell érkeznie az ajánlatnak. És nem is akarom siettetni a döntésemet. Szerintem kell még egy-két év, hogy mindenki jobban megértse ezeket az új autókat, mert még mindig elég nagy szerepet játszik a Balance of Performance” – mutatott rá.

„Ezt a BoP-t rendbe kell hozniuk az autók között, mert elég véletlenszerű. Emellett a versenyzők tömegének kezelését is problémásnak látom. Overallban szerintem én elérem a 80 kg-ot is, de vannak versenyzők, akik csak 55-60 kg-osak. Le Mans-ban már ez is több tizednyi különbséget jelent egy kör során. Bevezethetnének valami egységes minimumot.”

A Porsche a Le Mans-i pole-ban, a 23. rajthelyre száműzött Toyota szerint szerencsejáték az időmérő