16.5 C
New York
hétfő, szeptember 16, 2024
KezdőlapFormula 1Verstappen szerint nagyobb bajok is vannak a Red Bullnál, mint Pérez teljesítménye

Verstappen szerint nagyobb bajok is vannak a Red Bullnál, mint Pérez teljesítménye

-

Max Verstappen úgy véli, hiba pusztán Sergio Péreznek tulajdonítani a mexikói pilóta gyenge formáját – ebben pedig egyezik vele a Red Bull technikai igazgatója is.

Pérez kis híján elveszítette ülését a Red Bullnál a nyári szünet kezdetekor, hiszen egybehangzó értesülések szerint a csapat valóban fontolgatta a velük három és fél év alatt öt futamot nyert pilóta lecserélését a május óta tartó formahanyatlása miatt – végül a Belga Nagydíjat követő hétfőn váratlanul érkezett a hír, hogy a mexikói mégis maradhat, amire talán az F1-nek és a versenyző szponzorainak is volt ráhatása.

Sajtó: Az F1 nyereségvágyból nem engedte, hogy kirúgják Pérezt

Verstappen eredményessége is visszaesett a nyáron, hiszen immár zsinórban négy futamot nem nyert meg, ilyen rossz sorozata pedig 2020 óta nem volt. A holland, bár rendre képes a lehető legtöbbet kihozni az autóból, maga is érzi a Red Bull útvesztésének jeleit, ezért szerinte túlzás kizárólag Pérezt ostorozni amiatt, mert nehezebben érez rá az autó viselkedésére.

„Csapattársak vagyunk, mindig igyekszünk a legjobb visszajelzéseket adni az autóról, Checo is ezt teszi. Nem tagadhatjuk, az elmúlt néhány hétvégénk egy kicsit nehéz volt, olykor egy kicsit balszerencsés is. Természetesen ő is azon dolgozik, hogy jobban teljesítsen, semmit nem vesz biztosra. De az autón is dolgoznunk kell, mert olykor elég problémásan viselkedik. Péntekenként mindig a balanszot keressük vele, emiatt pedig nehéz következetesnek maradni” – idézi a Motorsportweek Verstappent, aki szerint Pérez spái futamon látott visszaesése például a Red Bull rossz gumikezelésével magyarázható.

„Szóval szerintem nem valami igazságos azt mondani, hogy minden az ő hibája. Az elmúlt hétvégéken még számomra is nagy kihívást jelentett, hogy kihozzam a legjobbat az autóból, és ezt a csapat is tudja.”

A holland azt mondja, bár munkaügyben sokat beszélget Pérezzel, a mexikói bizonytalan jövője nem kerül szóba közöttük. „Csak arról szoktunk beszélgetni, amire ráhatásunk van, vagyis az autó gyorsabbá tételéről.”

Verstappenhez hasonló véleményt fogalmazott meg a Red Bull technikai igazgatója, Pierre Wache is, aki részben szintén a csapatra hárította a felelősséget Pérez gyengélkedéséért.

„Nehéz megmondani, de biztos, hogy részben a mi felelősségünk is. Segítenünk kell őt abban, hogy ki tudja aknázni az autóban rejlő lehetőségeket. Én nem vagyok versenyző, de úgy fest, hogy az autó nem úgy reagál, ahogyan ő szereti. Ezt pedig nekünk kell megoldanunk. Jelenleg nehéz rámutatni, hogy egy bizonyos problémát az autó mely része okoz, és minél jobban feszegetjük a határokat a fejlesztésekkel, annál kiszámíthatatlanabb lesz az autó viselkedése.”

Míg Verstappen a nyári szünetre fordulva 277 ponttal az egyéni tabella élén áll és tekintélyes előnyt őriz üldözőivel szemben, Pérez jelenleg csak a 7., s a holland pontjainak kevesebb mint felét szerezte eddig, 131-et. A Red Bull teljesítményben az utóbbi futamokon a McLaren és a Mercedes mögé esett, s nem alaptalan a csapat aggodalma, hogy még ha Verstappen már nehezen is befogható a pilóták versenyfutásában, Pérez formájára akár rámehet a konstruktőri bajnoki cím az ütemesen kapaszkodó McLarennel szemben.

Kell aggódnia a Ferrarinak Hamilton időmérős formája miatt?

- Hirdetés -
[adrotate group="10"]