back to top
KezdőlapFormula 1Ha nem válnak be a Red Bull hungaroringi fejlesztései, még a bajnoki...

Ha nem válnak be a Red Bull hungaroringi fejlesztései, még a bajnoki címeket is elbukhatják?

-

A Red Bull az idei legkomolyabb fejlesztési csomagjával érkezett a Magyar Nagydíjra, Max Verstappen pedig vészterhes időkre számít, ha az újítások nem hozzák el a várt teljesítményjavulást a címvédő istálló számára.

A szezonkezdetkor még kétség sem férhetett a Red Bull riválisokkal szembeni fölényéhez, azóta viszont komolyabb fluktuáció ment végbe az élmezőny erőviszonyaiban, hiszen a McLaren rendszeres győzelmi esélyessé lépett elő, az utolsó két futamot pedig már a nagyot javuló Mercedes nyerte. Verstappen továbbra is tekintélyes pontelőnyt őriz, hiszen már hét győzelmet szerzett, miközben senki másnak nincs egynél több sikere idén, ám mivel pontosan a szezon felénél érkezett el a mezőny a Magyar Nagydíjhoz, a holland szerint ő a 84, a csapat pedig a 71 pontos előnyét is elveszítheti még a hátralévő 12 hétvégén, amennyiben nem sikerül visszavenniük vezető szerepüket.

A Red Bull jelentős fejlesztéseket jelentett be az FIA-nál a hétvége előtt, hiszen a motorborítást, az első vezetőszárnyat, valamint a karosszéria első és hátsó szegletét is átalakította annak reményében, hogy a Hungaroringen harcba szállhat a győzelemért a legjobb formában lévő McLarennel és Mercedesszel.

Ezért rúghatja ki a Red Bull hamarosan Pérezt, még ha fizetnie is kell majd érte

Maga Verstappen is elismerte, hogy a mostani újítások hatékonyságának döntő szerepe lesz a szezon további részének alakulásában. „Igen, mondhatjuk ezt – idézi a hollandot az Autosport. – Ha ez nem hoz jelentős javulást a köridőben, akkor nem tudom, mi vár ránk a szezon hátralévő részében. Persze azt sem tudhatjuk, a többiek mivel készülnek, szóval csak magunkra kell figyelnünk. Elég jelentős újításokat hoztunk az autóra, komolyabbakat minden korábbinál. És persze remélem, hogy ez a köridőben is megmutatkozik majd.”

Verstappennek eddig is erősségei közé tartozott, hogy a Red Bull gyengébb hétvégéin is dobogón tartotta az autót, vagy ahogy Montrealban, akár nyert is, az istállónak így inkább a konstruktőri pontversenyben lehet félnivalója, amennyiben Sergio Pérez alulteljesít – de a mexikói esetleges nyári szünet alatti lecserélése sem garantálná, hogy azonnal az élmezőnyben lesz a másik autó.

„Az elmúlt néhány futam során már nem a miénk volt a leggyorsabb autó, így nem is számítok arra, hogy ez a helyzet most hirtelen megváltozna – fogalmazta meg a frissítésekkel kapcsolatos, óvatos várakozásait Verstappen. – Remélhetőleg jó löketet adnak a fejlesztések, de egyszerűen csak szeretném látni, hogyan alakul ez a hétvégénk. Ezek az autók nagyon összetettek, így olykor elég lehet csak a beállításokkal játszani, hogy jobb tempót hozzunk ki belőlük.”

„Ugyanakkor az autó teljesítményén is javítanunk kell. A tabellát vezető csapatként kevesebb időnk van a szélcsatornában is. Ezt nem kifogásként mondom, nem ez a hozzáállásom, egyszerűen csak tény, hogy kevesebb idővel rendelkezünk, így ebből kell kihoznunk a legtöbbet.”

Sajtó: Hamilton után Russell is távozhat a Mercedestől, ha Sainz nem áll kötélnek