back to top
KezdőlapFormula 1Szörnyű hír a Red Bullnak, hogy most várható tőlük a legjobb teljesítmény?

Szörnyű hír a Red Bullnak, hogy most várható tőlük a legjobb teljesítmény?

-

A Red Bull egyik pilótája, Sergio Pérez úgy véli, a csapat a jelenlegi felszerelésével a következő két pályán számíthat a legjobb teljesítményre. Max Verstappen a bajnoki tabella 1. helyének elvesztését várja, ha megint azon a szinten szerepelnek, mint Monzában.

Baku és Szingapúr ugyan egyformán utcai helyszín, mégsem teljesen azonos beállításokat kívánnak, mert előbbin van egy nagyon hosszú egyenes és néhány tempós kanyar is. Egy hét eltéréssel kerül sor az F1 következő két versenyére e pályákon, és Pérez szerint a Red Bull formája átmenetileg fellendülhet. „Úgy vélem, a jelenlegi felszerelésünkkel ez a kettő lesz a legjobb pálya számunkra. Arra számítok, hogy itt [Bakuban] versenyképesebbek leszünk” – mondta.

Hogy ezt mire alapozza, nem teljesen világos, de bizonyára azt várja, hogy ilyen beállításokkal az autó egyensúlyát kevésbé bolygatják meg az áramlási anomáliák. A feltételezése pedig talán rossz ómennek tűnik: Monacóban, hasonló körülmények között borzasztóan szerepelt a Red Bull, Verstappen csak 6. lett, Pérez pedig a katasztrofális időmérő után balesetet szenvedett az első körben (más hibájából kifolyólag). Akkor már abban a máig tartó időszakban jártunk, amikor a Red Bull bevetette a rosszul sikerült fejlesztési csomagot és előjöttek a problémák.

A frissítéseket várják a versenyzők, mint a messiást. Verstappen elismerte, hogy az viszont nem jön meg egyik napról a másikra. „Monza hasznos volt abból a szempontból, hogy többet megtudtunk az autóról. Most idő kell, hogy javítsunk rajta és megértsük a hiányosságokat – mondta. – Próbálunk megoldást találni, de jelezték nekem, hogy ez nem valósul meg egy-két hét alatt onnantól, hogy megértettük a problémákat.”

Verstappen sejtelmesen fogalmazott, már Marko sem biztos benne, hogy marad a Red Bullnál

„Remélem, innentől előre tekinthetünk és a javulásra koncentrálhatunk, nem úgy, mint Monzában.” Ott ugyanis a problémák feltérképezése volt a figyelem középpontjában, és Verstappen szerint „nem reális” a bajnoki cím számára, ha megint úgy teljesít, mint azon a pályán. A legutóbbi helyszínen Verstappen és a Red Bull gyengén szerepelt, egyértelműen csak a negyedik helyet foglalták el az erősorrendben a McLaren, a Ferrari és a Mercedes mögött.

A Red Bull azon két csapat egyike, amely újításokat visz Bakuba (a másik az Aston Martin), és a fejlesztés a padlólemezt érinti. A RacingNews365 műszaki elemzője szerint a megoldás valójában három korábbi padlólemez-konstrukció keveréke, ettől várják, hogy az egyensúllyal tapasztalt problémákat enyhítsék. Helmut Marko a Kleine Zeitungnak azt nyilatkozta, Bakuban a dobogó összejöhet a Red Bullnak, de jelentősebb előrelépést csak a Szingapúri Nagydíjat követő austini futamtól várhatunk tőlük.

A McLaren elnöke üzent a kanapén söröző F1-szakértőknek